Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националите ни със срамна загуба от Англия

Националите ни загубиха катастрофално от тима на Англия
Снимка: sportal.bg

Отборът на България претърпя унизителна загуба с 0:6 от Англия в европейска квалификация от първа група и остава на последното място. Фактите са, че България няма победа от една година, а днешното поражение е най-тежкото като домакин в цялата ни футболна история.

Предишните две най-сериозни поражения бяха с по 1:4 от Унгария (1934) и Холандия (1974).

За Англия по два гола вкараха Рахим Стърлинг и Рос Баркли, по веднъж се разписаха Маркъс Рашфорд и Хари Кейн.

В рамките на 30 минути гостите стигнаха до преднина с 3:0 с уникална лекота, като почти всяка атака можеше да завърши с голово положение.

Селекционерът на България Красимир Балъков направи цели шест промени в стартовия състав. Колегата му от Англия промени четирима футболисти в сравнение с мача в Прага, загубен от британците с 1:2.

Англичаните отбелязаха още в 7-ата минута, след като Маркъс Рашфорд получи топката на фланга и преодоля Георги Терзиев и Георги Пашов. Влезе мощно през зоната на Пашов и със зверски удар под гредата откри резултата. България отговори в 10-ата минута чрез капитана Ивелин Попов, чийто изстрел от 18-19 метра по земя беше спасен от вратаря на гостите Пикфорд.

Рос Баркли обаче удвои преднината на Англия на 0:2 в 20-ата минута. Стърлинг влезе от ляво, преодоля двама бранители и пусна успоредно на голлинията, откъдето Баркли просто сложи крака и отбеляза.

В 30-ата минута Баркли вкара трето попадение, като отново влезе през центъра на нашата защита. Сърмов не се ориентира при центриране от Хари Кейн от ляво и нападателят с глава прониза за трети път Пламен Илиев.

Малко преди третото попадение в българската врата капитанът на Англия Хари Кейн сигнализира на съдията, че негов съотборник е чул расистки обиди по свой адрес. Мачът беше спрян за 2 минути, а по радиоуредбата беше прочетен призив към българската публика да не обижда по никакъв начин гостите. Интересното беше, че точно в този момент не се чуваха кой знае какви скандирания от трибуните. Малко по-късно БНТ съобщи, че сигналът е дошъл от бранителя на гостите Тайрън Мингс.

В 43-ата минута срещата беше спряна за втори път, отново за оплакване от англичаните, явно свързано с расизъм. В резултат на това част от публиката в сектор Б напусна местата си, а реферът Бебек даде продължение от 6 минути.

В 3-ата минута на добавеното време Англия стигна до 4-и гол, след като Киърън Трипиър проби и подаде в центъра, а Рахим Стърлинг вкара за 0:4.

Второто полувреме беше повторение на първото и още в 3-ата му минута Хендерсън се включи от дясно и някак си успя да прати топката на пътя на Стърлинг, който нанесе силен шут по диагонала, а Илиев избра да не рискува и боксира.

Само след три минути Маркъс Рашфорд се размина с ново попадение, а в 56-ата Хари Кейн и Стърлинг сами си попречиха да вкарат пети гол. В 58-ата минута Пламен Илиев с ново чудесно спасяване предотврати нов гол, този път при удар на Стърлинг.

В 69-ата минута Стърлинг вкара петия гол, след като получи пас от Хари Кейн. Нападателят на Тотнъм изчака Стърлинг да набере скорост и му пусна чудесен пас в коридор, а един пас елиминира цялата ни защита.

В 83-ата минута Хари Кейн пропусна да вкара шести гол, след като получи пас от Хендерсън, обърна се и стреля, но топката се отби в страничната греда. В 85-ата минута той най-после се разписа, след като подмина нашата защита и прониза вратаря Илиев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна