Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повдигнаха обвинения за убийствата на българи в Чикаго

| обновено на 15.10.19 в 09:22
Снимка: БТА

След като бяха повдигнати обвинения за пет престъпления в убийство от първа степен, днес 66-годишният Крищтоф Марек трябваше да се яви в съда за определяне на гаранция. Съдът е решил той да остане за сега за постоянно в ареста.

Властите в Чикаго повдигнаха обвинения на 66-годишния Криштоф Марек за петорното убийство през уикенда. Три от жертвите на тежкото престъпление са български граждани.

Марек е пенсиониран строителен работник,който в събота вечер в квартал Дънинг на 6733  Уест Ирвинг Парк Роуд, застреля с пистолет 5 човека в сградата, където живел от 15 години. Три от жертвите са българско семейство,които са  вечеряли в дома си . 65-годишната Искра Попова и около 45 годишният й син Ивайло Попов са от Габрово, а снахата Цветанка Костадинова е от София. С тях е бил и 61-годишният американец Дейвид, който също е сред застреляните. На по-горния етаж на сградата, тежко ранена беше и 53-годишната Йоланта Тополска, която вчера също почина .

Криштоф Марек е извършил убийствата със законно притежаван пистолет. Съседите му го описват като конфликтен човек, не можещ да контролира яда си. Като вероятна причина за постъпката му e финансов натиск на който може би е бил подложен в последните дни, тъй като е имал сериозни финансови проблеми и опасност да изгуби жилището си.Бил е отстранен и от ръководството на жилищната асоциация в блока, където е живеел.

Детективите са открили до вратата в дома на Марек странни бележки написани на полски език: “Без милост. Помни какво са направили срещу теб. Ти го контролираш сам - Не те. Вие трябва да платите за това”.

Марек е живеел сам. Не е плащал такси, не е плащал заемите за жилището си и вноските на Асоциацията към блока.

Съседи разказват, че преди 2 месеца е идвала полиция, защото Марек е ударил сина на една от убитите жени.

През последната седмица всички потвърждават, че са имали много напрегнати отношения с полския емигрант, обвинен за 5-те убийства в Чикаго.

Пред блока в който са живеели жертвите, сега има 5 бели кръста, а дарителската акция на българите в Чикаго за транспортиране телата на убитите в България успя да събере за 48 часа повече от 48 хил. от необходимите 50 хил. долара.

“Ние сме много благодарни за това, което българската общност в Чикаго направи”, каза преди няколко часа потресената от случилото се Дияна Попова, бивша съпруга на убития Ивайло Попов, която е приютила в дома си и доведеният син на Ивайло – Дани.

21-годишното момче след убийството и на майка си няма тук друг близък човек.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна