Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавите членки на Европейския съюз се съгласиха да спрат износа на оръжие за Турция в отговор на военната операция на Анкара в Северна Сирия, но не въведоха цялостно оръжейно ембарго на страната, пише европейската редакция на Politico.

Министрите на външните работи на ЕС се съгласиха да изготвят списък на потенциалните санкции заради сондажните дейности на Турция край Кипър. В изявление държавите членки осъдиха военната операция на Турция в Сирия и се ангажираха със „силни национални позиции по отношение на политиката им за износ на оръжие за Турция“.

Анкара започна военна операция в Северна Сирия миналата седмица, целяща изтласкването от региона на сирийските кюрдски въоръжени формирования, които Турция счита за терористи. Операцията вече е изселила около 100 хил. души, според ООН.

С подписването на указ, налагащ санкции на турски министри заради офанзивата в Сирия, Доналд Тръмп смени тона си, но вече е закъснял, пише френският "Монд".

Кюрдите се страхуват от Турция далеч повече, отколкото от "Ислямска държава", отбелязва "Либерасион", припомняйки, че кюрдските бойци обявиха в неделя сключването на споразумение с Дамаск, под егидата на Русия, за да се противопоставят на турската офанзива. В замяна на защитата на Дамаск, няколко градове отново ще развеят знамето на режима.

Принуждавайки кюрдите да сключат сделка с режима на Башар Асад, за да отблъснат турската офанзива, Доналд Тръмп направи истински подарък на Владимир Путин, коментира "Индипендънт".

Позволявайки навлизането на Турция, Тръмп всъщност разчистваше пътя пред Асад и Русия да си върнат контрола над Североизточна Сирия.

Тръмп последва инстинкта си по въпроса за Сирия. Злощастният резултат не закъсня, пише по темата "Ню Йорк таймс". Според изданиетомълчаливото съгласие на американския президент за изпращането на турски войски на територията на Сирия доведе до клане само за една седмица. Това донесе неочаквана победа за четирима противници на Вашингтон: Москва, Техеран, Дамаск и "Ислямска държава".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени