Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радостина Христова: Децата–орхидеи се нуждаят от безусловна подкрепа

Блогърката представя книгата на проф. Томас Бойс „Детето –орхидея или глухарче“

Радостина Христова
Снимка: Личен архив

Една пета от децата са по-чувствителни и тях можем да наречем „орхидеи“. Останалите устояват на бурите на реалността и тях можем да оприличим на глухарчета. Книгата на американския психолог Томас Бойс „Детето – орхидея или глухарче“ учи родителите как да отглеждат дете от единия или другия психологически тип, като дава конкретни напътствия и обяснения за пълноценно общуване с детето-орхидея и детето-глухарче.

Децата-орхидеи се нуждаят от повече внимание и разбиране

„Децата-орхидеи са много деликатни, много емоционални, свръхреактивни на външната среда деца. От тази гледна точка можем да очакваме по-труден за тях живот, ако живеят в проблемна среда, в семейство, което не ги разбира и подкрепя. В същото време обаче ако средата е просперираща, подкрепяща и щадяща, от децата-орхидеи можем да очакваме страхотни успехи и високи постижения. Децата-глухарчета не „зависят“ от външните условия, те „виреят“ навсякъде, под всякаква форма и за тях външните фактори не са особено важни  при развитието им“, обясни в предаването "Закуска на тревата" блогърката Радостина Христова, която представи книгата пред БНР.

Независимо дали детето е орхидея и глухарче, ние трябва да се грижим за него с много любов и разбиране, но децата-орхидеи имат нужда от още повече внимание, подчертава Радостина Христова. Авторът на книгата дава шест основни съвета на родителите на деца-орхидеи.

„Първото за отглеждането на дете-орхидея е, че трябва да му се изгради много хубав режим, много хубава рутина – детето трябва да знае какво ще му се случи, защото е свръхреактивно към промените, към всичко, което го заобикаля. Вторият е – за любов, внимание, поощрение, подкрепа и време, прекарано с детето.“

Родителите на деца-орхидеи трябва да са толерантни и търпеливи

„Аз съм фен на американската школа за възпитаване на деца. Там „Обичам те!“ се казва сутрин, преди да се изпратят децата, „Обичам те!“ преди да легнат да спят, „Гордея се с теб“, „Ти успя“, „Ти можеш“ – това са фрази, които са ключово определящи за развитието на детето, за неговото самочувствие, за неговата самоувереност и много-много се старая аз да го правя същото за нашите деца, които са само на една и на три години“, изтъкна още Радостина Христова.

Фрагмент от корицата на книгата

Добре е родителите на децата-орхидеи да са по-толерантни от останалите, да могат да оценят това, че имат различно дете, без да го критикуват, а напротив – да поощрят различието и от съвсем малко да стимулират неговото въображение и таланти, съветва проф. Томас Бойс в книгата си.

Родителската оценка и домашният уют са ключови за децата-орхидеи

Спрямо децата-орхидеи трябва да се много търпеливи и да даваме положителни оценки, защото за тях мнението на родителите е най-важно и ключово. „Тъй като те се страхуват от външната среда, вътре в дома е най-важно те какво чуват и какво получават.“

Според проф. Бойс наблюдението на децата-орхидеи трябва да бъде постоянно, за да има родителят информация кое събитие може да ги извади от релси. „Кои игри по-скоро ги разстройват, отколкото ги забавляват. Кое ги плаши, кое ги наранява – за другите деца може да си е стандартна игра, но за тези свръхчувствителни орхидеи може да се окаже, че е неприятна ситуация. Така родителите да се опитват предварително да предотвратят тези страхове, които вече има у детето.“

Игрите и игровият подход са много важни, напомня американският психолог проф. д-р Томас Бойс.

Цялото интервю, посветено на книгата, чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени