Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо влошаване на инвеститорските икономически нагласи в Германия и в еврозоната

Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно перспективите пред водещата европейска икономика през следващите месеци се влошиха през октомври по-слабо от очакваното, показва последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew. В същото време обаче оценките на инвеститорите за текущите икономически условия в Германия се понижиха до 9-годишно дъно.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, се понижи слабо през октомври до -22,8 пункта от -22,5 пункта през септември и при очаквания за по-силен спад към -27,0 пункта.

Въпреки това понижение индексът опитва да стабилизира над многогодишното дъно през август от -44,1 пункта (най-ниско ниво от декември 2011-а година), но остава далеч под негово дългосрочно осреднено ниво от 21,4 пункта.

В същото време индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите условия в Германия, се влоши рязко през октомври до -25,3 пункта от -19,9 пункта месец по-рано и очаквания за понижение към -23,6 пункта. Това е най-слабото ниво на индекса от април 2010-а година.

Zew индекс на икономическите нагласи в Германия

"Лекото понижение на показателя ZEW за икономическите настроения в бъдеще, както и резкият спад на оценката за текущата икономическа ситуация показва, че експертите на финансовите пазари продължават да очакват по-нататъшно влошаване на германската икономика", отбеляза президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах и добави: "Неотдавнашното частично уреждането на търговския спор между САЩ и Китай изглежда не намалява на този етап икономическия скептицизъм".

В края на миналата седмица американският президент Доналд Тръмп обяви, че е приключила "първата фаза" от търговското споразумение с Китай, имащо за цел да бъде сложен край на търговската война между двете водещи световни икономики. В тази връзка той отмени планираното за 15-и октомври увеличаване от 25% на 30% на митата за вноса на китайски стоки за 250 млрд. долара годишно. Официални представители и от двете преговарящи страни обаче отбелязаха, че трябва да се свърши още доста работа преди да се подпише самата сделка.

Търговският конфликт между САЩ и Китай, заедно с други фактори като несигурността около процеса на Брекзит и отслабващата световна икономика, вкараха експортно-ориентираната германска индустрия в рецесия и заплашват да се отразят негативно на останалите сектори, довеждайки цялата германска икономика до рецесия.

В понеделник немското икономическо министерство отбеляза, че Германия е малко вероятно да изпадне в продължителна рецесия, но допълни, че икономиката се намира в стагнация.

Водещите немски институти намалиха рязко прогнозите си за растежа на германската икономика до 0,5% за тази и до 1,1% за 2020-а година, като тази сряда се очакват и осъвременените прогнози на управляващите в Берлин.

Междувременно Ройтерс цитира свои източници, според които немското правителство е запазило оценката си за анемичен растеж на БВП с 0,5% през тази година, но е понижило рязко прогнозата си за икономическата експанзия през 2020-а година до 1,0% от 1,5%.

Нагласите на финансовите експерти по отношение на икономическото развитие на еврозоната също отбелязват влошаване, като съответният ZEW индекс на бъдещите очаквания се понижи до -23,5 пункта от -22,4 пункта месец по-рано, докато индексът за текущата икономическа ситуация в региона на единната валута падна още по-рязко до -26,4 пункта от -15,6 пункта през септември.

Резултатите се базират на последното ежемесечно проучване на института Zew сред близо 300 експерти от банки, застрахователни компании и от финансови отдели на избрани корпорации.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени