Eмисия новини
от 15.00 часа

Над 3 млн. лв. ще бъдат разпределени днес по услугата „личен асистент“

Снимка: БГНЕС

Над 3 милиона лева ще бъдат разпределени днес между 217 общини, които имат сключени договори за предоставяне на услугата „личен асистент“ на хора с увреждания. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който в днешния Международен ден на белия бастун посети в Пловдив единствения у нас Център за рехабилитация на слепи.

Министър Петков уточни, че това е първото плащане по този механизъм след приетите законодателни промени, касаещи хората с увреждания. Относно въведените квоти за насърчаване на заетостта Бисер Петков съобщи още, че след първите девет месеца на годината е осигурена заетост на над 11 700 души, които са с трайно намалена работоспособност. Това е два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година:

"Все още е рано да анализираме какъв е резултатът от прилагането на квотите за хора с увреждания. Към момента колегите от Главна инспекция по труда в рамките на рутинните проверки, които извършват при работодателите, са проверили над 880 предприятия, които са в групата на предприятия, които са задължени да осигуряват работни места за хора с увреждания".

Тези от работодателите, които не могат или не желаят да изпълнят това задължение, заплащат компенсационна такса, припомня още Бисер Петков, като подчерта, че за три месеца постъпилите от 110 предприятия средства са повече от 92 000 лева.

Труднодостъпната среда, достъпът до информация, предизвикателствата в образованието и намирането на работа са сред основните проблеми пред хората със зрителни увреждания. За това алармираха представители на Регионалната организация в София към Съюза на слепите и Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания "Светлина" в столицата на днешния Международен ден на белия бастун.

Още по темата чуйте в звуковите файлове. Още от