Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва: Сирийските сили имат пълен контрол над Манбидж

Знамена на Сирия и Русия се веят над военни машини край Манбидж.
Снимка: Ройтерс

Русия обяви днес, че сирийските правителствени сили са поели пълния контрол над град Манбидж, след като Дамаск изпрати войски в северната част на страната, за да възпрат турската офанзива, предаде АФП.

„Сирийската правителствена армия има пълен контрол над град Манбидж и близките селища“, посочва в изявление руското министерство на отбраната.

Същевременно водената от САЩ коалиция обяви, че нейните сили са напуснали Манбидж.

Американските войници „извършиха преднамерено изтегляне от Североизточна Сирия. Напуснахме Манбидж“, обяви говорител на коалицията в Туитър.

Сирийската държавна информационна агенция САНА съобщи в понеделник, че правителствените сили са влезли в Манбидж, който бе контролиран от военен съвет, свързан със сирийските кюрди.

Сирийските сили навлязоха в района като част от сделка, с който войски на режима бяха разположени в няколко контролирани от кюрдите райони в Северна Сирия, за да защитят региона от операцията на Анкара.

Русия е ключов съюзник на президента Башар Асад и се намеси в конфликта в Сирия през 2015 г. в подкрепа на неговите сили.

Военното министерство в Москва съобщи, че руски сили продължават да патрулират в гранични райони по линията на съприкосновение между силите на Сирия и Турция.

„Организирано е сътрудничество с турската страна“, се посочва в изявлението.

Руският специален пратеник за Сирия Александър Лаврентиев каза днес, че няма да бъдат позволени сблъсъци между турски и сирийски сили.

„Това просто е неприемливо… И няма да бъде позволено“, каза Лаврентиев по време на визита ОАЕ, предадоха руски информационни агенции.

Той добави, че представители на Турция и Сирия поддържат контакти, за да бъдат избегнати конфликти.

„Преговорите стават в реално време“, обясни Лаврентиев.

Турски медии съобщиха в понеделник, че сили на Анкара и подкрепящи ги сирийски бунтовници са започнали щурма на Манбидж.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени