Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания спира оръжейния износ за Турция

| обновено на 15.10.19 в 18:01
Великобритания обяви, че замразява военния износ за Турция в деня, когато шефът на НАТО Йенс Столтенберг разговаря в Лондон с британския премиер Борис Джонсън.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания обяви днес, че замразява военния износ за Турция след операцията ѝ в Североизточна Сирия, като същевременно извършва оръжейните продажби за съюзничката си в НАТО, предаде АФП.

„Ще държим износа за Турция на продукция, свързана с отбраната, под много внимателен и непрекъснат преглед“, посочва външният министър Доминик Рааб в изявление до парламента.

„Докато не завършим прегледа, няма да се издават лицензи за износ в Турция на продукти, които могат да бъдат използвани за военни операции в Сирия“, добавя той.

Започналата миналата седмица турска офанзива срещу кюрдските сили предизвика множество осъдителни международни реакции, като Рааб каза, че тя „сериозно подкопава сигурността и стабилността в региона“.

„Това не са действия, които очакваме от съюзник, те са необмислени, контрапродуктивни, и са от полза на Русия и режима на Асад“, добавя британските външен министър.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъди днес нестабилната ситуацията с британския премиер Борис Джонсън на Даунинг стрийт.

След срещата Столтенберг каза, че замразяванията на оръжейния износ показва, че „много членки на НАТО са силно критични и осъждат военната операция в Северна Сирия“.

Британското спиране на военния износ за Турция последва подобни ходове на ключови страни в ЕС и НАТО, сред които Германия – един от основните оръжейни доставчици на Турция, и Франция.

Испания от своя страна спира издаването на лицензи за износ на оръжие за Турция, което може да бъде използвано по време на военната операция в Сирия, съобщи испанското външно министерство. Външнополитическото ведомство призовава Турция да спре военната операция, която може да доведе до „катастрофални хуманитарни последици“ и увеличаване на бежанците.

В същото време Мадрид добави, че ще продължи „присъствието на испански войски в Турция, които са част от операция на НАТО, насочена към опазване на мира и стабилността в региона“.

По-рано вестник „Ел Паис“ съобщи, че Испания ще изтегли своите ракетни системи „Пейтриът“ от Турция в случай на изостряне на конфликта, свързан с турската операция в Сирия. Испанските системи за противовъздушна отбрана бяха разположени във военната база Инджирлик  през 2015 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени