Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ориол Жункерас: Нов референдум за независимост на Каталуния е неизбежен

Ориол Жункерас
Снимка: БТА

Нов референдум за отделяне от Испания е неизбежен. Това заяви в интервю за Ройтерс бившият вицепрезидент на Каталуния Ориол Жункерас, който вчера получи присъда от 13 години затвор по обвинения в противодържавна дейност.

Ефективни присъди получиха и други 8 от организаторите на референдума за независимост от октомври 2017-а.

Решението на испанския върховен съд предизвика протести и нахлуване на недоволни на барселонското летище „Ел Прат“. 45 полета бяха отменени днес в Барселона. При снощната протестна демонстрация пострадаха над 170 души, сред които около 40 полицаи.

Регионалният каталунски лидер Ким Тора заяви, че правителството му ще продължи да защитава правото на Каталуния за самоопределение.

„Отхвърляме и изказваме негодуванието си от една политическа присъда, издадена срещу демократични, искрени и миролюбиви хора, които не са извършили нито едно от престъпленията, в които са обвинени. Отказът на Испания да започне диалог и да започне диалог и да потърси демократични решение на политическия конфликт, няма да ни спре да построим независима държава за нацията ни“, подчерта Тора.

Междувременно външният министър на Испания Жозеп Борел заяви, че въпросът с искането за независимост в Каталуния не е приключил с издадените присъди на деветимата сепаратистки лидери. Той призова за диалог в границите на конституцията.

„Тези присъди не са издадени да се реши политическия проблем, знаем го, съдиите не решават политически проблеми, а прилагат закона“, подчерта Борел.

Допитване, проведено през юли и цитирано от Ройтерс показа, че 48,3 процента от каталунците са против отделяне от Испания, а 44 на сто са „за“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!