Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Екимджиев: Получихме урок и по футболно майсторство, и по морал

адв. Михаил Екимджиев
Снимка: БГНЕС

България след един футболен мач - резултатът е шест гола, една оставка плюс широк отзвук в европейските медии. Всъщност мачът снощи между  националните отбори на България и Англия /в рамките на квалификациите за Евро 2020/ завърши с един голям "червен картон" за българското общество.

Да, може и да не са мнозинство, но са ядро нашите сънародници, които си позволиха расистко поведение на националния ни стадион. Сега сме в полезрението на УЕФА и през федерацията ни предстои да учим един голям урок - да бъдем равнопоставени по морални качества. Но докъде стига лошото възпитание и откъде започва т.н. "език на омразата", как това нарушава правата на човека и дали оставката на Борислав Михайлов ще отвори дискусия за ценностите, които изповядва демокрацията?

Тези въпроси коментира пред Радио София адвокат Михаил Екимджиев - председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека. Те смята, че УЕФА може да наложи наказание на България:

Казвам го това с огорчение, защото всички ние сме българи и ми се искаше ние да покажем и спортсменство и дух по трибуните, с които да бъдем поне равностойни на този урок и по футболно майсторство, и по морал, който ни показаха британските футболисти. За сметка на това знам какво ще започне - жълто-кафявите медии ще започнат да обясняват как британските фенове били пияни и се търкаляли по тротоарите. Да, едно е лошото възпитание, това несъмнено го има. Друго е расизмът, нацизмът да бъдат прояви на държавна политика, да бъдат проявявани и от хора с власт и да бъдат толерирани от правоохранителните органи. Това е тежка морална и правозащитна криза, която правовата държава не може да толерира.

Цялото интервю на Добринка Добрева с адвокат Михаил Екимджиев - председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, можете да чуете в предаването "Срещу стената" по Радио София. В него по същество ще стане дума за расизма и предразсъдъците към различията в обществото

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна