Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба „Портрети“ на Николай Майсторов

Аз съм екпресивен художник. Не по формален принцип, а по вътрешна убеденост, казва творецът

3
Николай Майсторов и Юлия Петрова
Снимка: @gallerycontrast

Новата самостоятелна изложба на художника Николай Майсторов носи краткото заглавие „Портрети“ и включва серия от 20 портретни творби, седем от които са автопортрети. Тя може да се види в галерия „Контраст“ до 30 октомври.

Тези двадесет пастелни творби, сътворени преди две години, са един сантимент към негови близки хора, както и желание да предаде своя образ в различни състояния и с различна цветова гама. И разбира се, в неговия стил – експресивно, драматично, с богати нюанси, с контрасти и противопоставяния на състоянията. 

Чрез създадените портрети художникът казва, че се е опитвал да компенсира и задържа времето, да бъде достатъчно искрен и към близките хора, и към себе си. В неговите последни автопортрети напрежението и трагиката са достигнали до предела.

„Аз съм екпресивен художник. Не по формален принцип, а по вътрешна убеденост. Самата ми психика е деструктивна, тя ражда експресията, деструкцията в самата форма. Обичам дълбокото, психологическо изкуство. Не обичам формалното, естетическо изкуство“ – така определя творческото си кредо Николай Майсторов.

Той не за първи път посяга към портрета като жанр, винаги търси психологията и състоянието на душата, показана върху даден образ, от ранно време до неизбежните бразди върху лицето на всеки един от нас.

„Тези последни портрети на Николай Майсторов, – каза на откриването доц. Ружа Маринска – изтръгнати от дълбините на житейските му прозрения – са белязани с енергия, страст и култура… В тях няма нищо външно и нищо приблизително. Те са без аналог в съвременното ни изкуство. Те са съотнесени с друга, най-висока мяра – художествена и човешка“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна