Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Керемедчиев: В ЕС единственият приятел на Турция е България и Борисов

Настъпва началото на края на Ердоган, прогнозира международният анализатор

Милен Керемедчиев в студио на програма „Хоризонт“
Снимка: Иван Русланов

"В ЕС единственият приятел на Турция е България и премиерът Бойко Борисов". Това каза пред БНР международният анализатор и бивш зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев. По думите му единствената врата, която има за диалог между Турция и ЕС, може да е България и припомни, че срещата между Ердоган и Юнкер, която се проведе през 2018-а година във Варна, беше инициирана от премиера Борисов.

"Тази среща се случи с нежеланието на двете страни, но с желанието на България", уточни той.

Европа и Турция

Според Керемедчиев разделението между Европа и Турция се задълбочава: "Европа продължава да бъде прекалено пасивен и прекалено дипломатичен коректор на това, което се случва в Турция, защото Европа е един от най-големите инвеститори в турската икономика. За последните 15 години Европа е инвестирала по 10 млрд. долара на година, т.е. 150 млрд. долара инвестиции в икономиката на Турция. Не говорим за финансови постъпления или туризъм, а само реални икономически инвестиции". Той коментира това като значима роля на Европа в икономическия живот на Турция, който все повече затъва.

Милен Керемедчиев обясни в предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт", че налагането на оръжейно ембарго и оръжейни санкции срещу Турция няма да доведе до позитивен ефект, защото нищо не пречи на Анкара да купува оръжия вместо от Германия - от Русия, например. 

"Това, което направи Тръмп, е изцяло промяна в политиката на САЩ. Тръмп разбра, че може да променя политики, може да променя държавни режими чрез икономически санкции. Той си го позволява. И го прави. Неговата заплаха, че ще унищожи икономиката на Турция, е абсолютно реална", коментира анализаторът.

Европа е в състояние да нанесе сериозен икономически удар на Турция, ако реши да го направи, категоричен бе Керемедчиев. Според него настроенията в ЕС срещу Ердоган растат. Той даде пример с публикации на германски анализатори, че в Германия има отлив на германски потребители от марката "Фолксваген" заради това, че политиката на фирмата е насочена към режим, който репресира, убива и мачка своите съседи. Керемедчиев прогнозира, че настъпва началото на края на Ердоган.

САЩ и конфликтът в Сирия

"Излизането на САЩ от конфликта ще доведе до край на този конфликт", прогнозира международният анализатор и уточни, че в момента САЩ и подкрепяните от тях групировки представляват около 20% от територията на Сирия, която все още не беше под контрола на армията на президента Асад. "С турската офанзива и договорката на кюрдите с армията на Башар Асад ще доведе до изтласкване на турските сили, рано или късно, от тези територии и до приключване на военните действия.

Сирийското правителство и Русия 

Керемедчиев обясни, че основните играчи в зоната на конфликта са сирийското правителство, подкрепяно от Русия, и Турция. "Русия заема умерена позиция., но въпреки това, в споразумението между кюрдите и сирийското правителство е записано, че Кюрдските сили за отбрана на Сирия ще се разформироват и ще се включат в сирийската армия под ръководството на руските военни сили. Което показва, че кюрдите са съгласни да приемат и тази подкрепа, за да излязат от ситуацията, която в момента се случва по техните граници". 

Според него Русия започва да играе сериозна рола за приключването на конфликта. Той прогнозира, че ако се направи една широка автономия на кюрдите, под сирийски флаг, така Ердоган няма да има повече ходове да продължи операцията си, защото ще бъде нашественик в чужда държава. 

Съветът за сигурност на ООН

Бившият зам.-министър на външните работи коментира, че за вземане на решение на Съвета за сигурност на ООН е много важна ролята на Русия, защото тя изразява позиция, че всички външни сили, които са в Сирия без покана от сирийското правителство, трябва да напуснат. "Така се слагат под един знаменател не само турската инвазия, но и американските части, които са там. Очаквам една декларация, която осъжда агресията, но не конкретни мерки за нейното отрегулиране". 

Интервюто на Людмила Железова с Милен Керемедчиев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!