Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на „Прилепът“ в Музикалния театър

Снимка: Музикален театър

Премиерата на оперетата „Прилепът“ ще се играе в неделя (20-и октомври) на сцената на Музикалния театър. Класиката на Йохан Щраус обещава да е много пищен спектакъл, на който зрителите ще се насладят в продължение на близо 3 часа.

Йохан Щраус пише „Прилепът“ преди точно 150 години. И в момента спектакълът присъства в афишите на големите световни театри и наред с „Веселата вдовица“ това е оперетата, която най-много се играе и извън Европа, казва директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова, която в случая е и режисьор на постановката.

„Това е моята дебютна официална премиера като режисьор. Не само доайени, не само хора, които са играли централните роли, но и хора, които са от години в нашия театър, за първи път получават роля в „Прилепът“, разказа Марияна Арсенова.

Търсени са класическа трактовка с малки намигвания към съвременността, добави тя. По думите ѝ по този начин се цели спектакълът да бъде по-примамлив за младата публика.

Три огромни полилея са поръчани специално от Китай за премиерата на "Прилепът" в Музикалния театър. Съоръженията са без аналог в досегашната история на родната оперета - височината им е два метра, а диаметърът - 180 сантиметра.

За първи път ролята на принц Орловски ще се изпълнява от мъж. Превъплъщението на този ексцентричен образ е поверено на Денко Проданов.

В тази версия на „Прилепът“ са вмъкнати и две малко познати произведения на Йохан Щраус-син - кадрилът "Бал с маски" и полката "Гръм и мълния".

В четвъртък ще има флашмоб пред Музикалния театър, като своеобразна покана на артистите към зрителите. В него ще участва хорът на Музикалния театър, облечен с костюмите и маските от бала в оперетата. Началото ще е в 17.30 часа.

Непоставяната досега сценична версия на "Прилепът" е първата за този сезон премиера в Музикалния театър. Освен на 20-и октомври, също 25-и, 26-и и 27-и са обявени са премиерни дати. На 31-ви декември ще има новогодишно издание на "Прилепът" със специална изненада за публиката.

Репортажа чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна