Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва книжният панаир във Франкфурт - най-големият в света

Норвежкият престолонаследник Хаакон и съпругата му Мете-Марит на гарата във Франкфурт. Норвегия тази година е гостуваща страна на книжния панаир в германския град.
Снимка: БТА

Започва най-големият книжен панаир в света, този във Франкфурт. Гостуваща страна тази година е Норвегия.

За откриването на панаира пристигна престолонаследникът Хаакон и съпругата му Мете-Марит. Двамата предприеха дълго пътуване с „литературен влак“, който тръгна в понеделник от Берлин и след спирки в Дюселдорф и Кьолн днес пристигна във Франкфурт заедно с редица световноизвестни норвежки автори. Във влака норвежката принцеса покани и германски ученици, на които представи норвежката детска литература.

Началото на Франкфуртският панаир на книгата обаче бе помрачено от литературен скандал.

По традиция в навечерието му се връчва Годишната награда за немска литература. Тази година носител е босненецът Саша Станишевич, който влезе в остър спор с носителя на тазгодишната Нобелова награда за литература Петер Хандке.

„Възхвалявам литература, която не е цинична, не е лъжлива и не оспорва интелигентността на читателя“ - с тези думи 41-годишният Саша Станишевич прие наградата за немска литература, която получи за автобиографичния си роман „Произход“.

През 1992 г. роденият във Вишеград в Босна писател бяга от войната и се установява в Германия. Романът му разказва за разпадането на Югославия.

„Колкото се радвам за моето отличие, толкова решението за тазгодишната Нобелова награда ме възмути“, заяви Станишевич във Франкфурт.

„Възмутен съм, защото имах късмета да избягам от това, което Петер Хандке не описва в текстовете си. Това, че днес стоя пред вас, дължа на една реалност, която този човек игнорира“, добави той.

Освен с текстовете си, австрийския писател със словенски корени Петер Хандке предизвика критики през 2006 г., когато държа реч на погребението на Слободан Милошевич. В редица интервюта Хандке признава, че тъгува по „приказната държава“ Югославия, и твърди, че западните медии умишлено представят режима на Милошевич за мракобесен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна