Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въздухът на Кюстендил е с влошени показатели

Въздухът на Кюстендил е с влошени показатели - особено зимата. Това беше обявено на презентацията на проект по усвояване на норвежкия опит в подобряването на околната среда с участието на Общината. Това е вторият проект на Асоциацията за социална отговорност и развитие чрез иновации -  първият е реализиран в община Видин. 

Противно на коментарите в града, според които Кюстендил е зелен и чист град, при презентирането на проекта беше казано:

"Община Кюстендил е сред общините, които отчитат завишени нива на замърсяване на въздуха, емисиите на въглероден диоксид в атмосферата са двойно по-високи спрямо средните за страната, което се отразява на околната среда и здравето на хората. Основните фактори за замърсяване на въздуха са отоплението на твърдо и течно гориво, транспорта и котловинния характер на релефа".

Ключово е участието на Норвежкия университет по земеделие и развитие на селските райони, който ще спомогне за адаптиране на норвежкия опит в устойчивото развитие на местните общности чрез активно включване на гражданите. 

Ще бъде изграден Зелен съвет в града с представители на различните обществени групи и организации. 

Предвижда се от Норвежкия университет да доставят подвижна лаборатория за измерване показателите на атмосферния въздух за Кюстендил и района, която ще остане притежание на общината. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени