Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС не успя да вземе решение за преговорите за членство на Скопие и Тирана

Снимка: consilium.europa.eu

Съвет „Общи въпроси“ не взе решение за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС. От финландското председателство заявяват, че министрите на страните-членки ще разгледат отново въпроса след Европейския съвет на 17-ти 18-ти октомври.

Финландският министър на външните работи Тути Тупурайнен заяви:

„За съжаление днес Съветът не успя да стигне до единодушно решение. Съжалявам за това. Обаче дискусиите бяха полезни, тъй като се изясниха позициите на страните-членки. Доколкото разбрах, председателят на Европейския съвет г-н Туск вънамерява да подложи този въпрос на дебат на предстоящия Европейски съвет“.

По нейна информация се е противопоставила 1 държава, като се предполага, че това е Франция. 

Eврокомисарят по разширяването Йоханес Хан изрази разочарование от факта, че министрите на страните-членки не взеха решение за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания:

„Трябва да кажа, че това не е момент, с който можем да се гордеем. Няма съмнение, че всяко по-нататъшно отлагане ще подкопае доверието на Западните Балкани към нас, както и амбицията ни да се превърнем в по-силен глобален играч. Ако не можем да се погрижим за това, което става в двора ни, се питам как ще сме успешни извън нашата територия. И не трябва да се учудваме, ако други сили се окажат с по-важна роля в региона. Очевидно, те са по-отдадени и амбицирани от нас да бъдат такъв глобален играч“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна