Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите медицински сестри ще се срещнат със здравния министър

Медицинска сестра: Не вярваме на никого, на предела на нервите си сме

| обновено на 16.10.19 в 07:54
Снимка: БГНЕС

Очаква се част от протестиращите медицински сестри, които от седмици са на палатка пред Министерство на здравеопазването, да се срещнат с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. 

По време на срещата те ще го запознаят отново с исканията си за по-високи заплати, по-добри условия на труд и законодателни промени в сферата на здравеопазването.

Вече искаме да чуем нещо конкретно от здравния министър, заяви в интервю за предаването "Преди всички" медицинската сестра от София Елена Тонева:

„Искаме конкретни действия. Уморихме се да ни лъжат. Вече не вярваме на никого. Вече сме на предела на нервите си".

Време е за нов модел

Цялата здравна система рухва, защото е построена неправилно, категорична е Тонева и добави: "Време е за нов модел. Вече е време да говорим за превенция. Искаме цялостна реформа".

За обещаните 200 млн. лв. повече за здравеопазване догодина тя коментира: „Те основно ще бъдат насочени за увеличаване на клиничните пътеки. Този механизъм те използват като оправдание, че по този начин ще увеличат заплатите на колегите в цялата страна. Ние не сме нормени работници и не искаме парите ни да се определят от брой преминали пациенти, т.е., от клинични пътеки. В момента в здравеопазването това е принципът – колкото повече болни хора, толкова повече пари. Стига вече с тази схема, с това престъпление. Този модел има демоничен стил. Нещата не са добре нито за нас, нито за пациентите. Нарушава се нашият морал и здравето на пациентите е застрашено“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!