Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доротея Тончева в "Цигуларката на Бога" тази вечер във Варна

"Цигуларката на Бога"

Театрална поема от Стефан Цанев. Постановка Мартин Киселов. С участието на Доротея Тончева. Гастрол на ДТ „Любомир Кабакчиев“ Казанлък.

Дългоочакваната театрална изповед на Стефан Цанев бе представена за първи път на 23 и 26 ноември м.г. в "Сити Марк Арт Център" в София. 

"Цялата философия, която влагам в пиесата, е, че изкуството не е отражение на действителността. Може би Бог нарочно не е създал изкуството, за да даде шанс на човека да прояви заложената в него божествена способност да създава нови светове - световете на музиката, на поезията, на театъра и прочие - и Бог сам избира онези, които да довършат неговото дело на земята. В този смисъл хората на изкуството са целунати от Бога, но същевременно те са и обречени до смърт да създават това красиво и безполезно нещо, наречено изкуство, и тази обреченост се превръща в проклятие", разгадава философията си Стефан Цанев. 

Няма рай, няма ад, няма възкресение, няма друг живот - да оставиш следа след себе си тук на земята - това е безсмъртието! Не оставиш ли следа - все едно, че те е нямало. Не си живял. Не си съществувал. Изкуството е съпротива срещу смъртта. Какво е това изкуство? Свише ли е? Господ ли го спуска? Кой ти казва: пиши, пей, танцувай, играй, ставай гений или бъди посредствен", раздипля мислите си Доротея Тончева. 

Младият актьор Петър Петров, на когото е поверена ролята на мълчанието, казва, че дори когато мълчиш на сцената ти играеш, партнираш, но невербално. "С текст, без текст, ти трябва да слушаш партньора си. Трябва с тялото си да покажеш дали го слушаш, как приемаш това, което той ти казва, как това влияе на теб на партньора".

16 октомври, 19.00, Основна сцена



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени