Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искане за по-високи заплати на медицинските сестри в ясли, градини и училища в София

| обновено на 16.10.19 в 14:49
Снимка: БГНЕС

700 лева основна заплата за всички медицински сестри в детските ясли, градини и училища в София. За това настоя Мая Костадинова, медицинска сестра в столична детска градина. До момента в Колективния трудов договор от март тази година е договорено месечно заплащане от 665 лв. Искането и изпратено до премиера и до министрите на финансите и здравеопазването:

"Крайната сметка на нашите колеги, мога да цитирам директно Гоце Делчев, Благоевград, Пловдив, Бургас, Варна имат тези стартови заплати от 01.07.2017 г. - 700 договорени. В следващите месеци, след конкретизиране на тези неща - т.е., вместо да станат 700, ние тепърва още 10 месеца до 01.06 2018 г.  договаряхме да станат 605. Парафирано от синдикат "Подкрепа", синдикат КНСБ към Федерацията на работещите в здравеопазването на територията на Столична община“, каза Мая Костадинова пред "Хоризонт".

Зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов заяви пред “Хоризонт“, че ще преговарят с Министерство на финансите за повишаване на средствата, които се отделят за детско и училищно здравеопазване в бюджета за 2020 година:

"Ние бихме искали да даваме и по-висока заплата,  така че, наистина всеки възможен източник, всеки възможен източник, всеки възможен лев, който можем да отделим за тази цел, ние го предоставяме, защото това е една изключителна отговорна професия, на която ние поверяваме, на тези хора, здравето на децата си, така че наистина опитваме се да направим всичко възможно, те да получават едно достойно заплащане. Сега в разговорите с Министерството на финансите във връзка с бюджет 2020 г. отново ще поставим въпроса за увеличаване на средствата, с които пък ние може да повишим доходите“.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени