Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

19 000 хора с увреждания се отказват от помощи заради личен асистент, информира СЕГА. 3 млн. лева е превела вчера Агенцията за социално подпомагане на 217 общини за наетите през тях лични асистенти на възрастни и деца с увреждания с право на чужда помощ. Пренасоченото от АСП към общините плащане е за първите 5483 сключени тристранни трудови договора за предоставяне на лична помощ. Част от тези пари са удържани от месечните помощи на хора с тежки увреждания и право на чужда помощ и на деца с над 90% увреждания, които са решили да ползват асистент по новия закон. Хората с право на чужда помощ трябва да се откажат от 99.50 лв., а добавките за децата (930 лв.) олекват с 380 лв. Съгласно законовите промени, влезли в сила от септември, хората вече съфинансират трудовото възнаграждение на личния си асистент, докато досега получаваха чуждата помощ безвъзмездно.

Безплатни ваксини срещу грип ще има чак през ноември, четем също в СЕГА. Дебютът на безплатните ваксини срещу грип за възрастните хора у нас може да се окаже неуспешен. "Безплатните ваксини за пенсионери над 65 г. все още не са доставени у нас. Уверенията на фирмата доставчик са, че ще успеят да я доставят последната седмица на октомври и най-големите количества през ноември", обясни пред Би Ти Ви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Това значи, че поне част от имунизациите ще се извършат на ръба на грипния сезон. Според Кунчев обаче за два месеца – ноември и декември, ще има достатъчно време всеки, който желае, да се имунизира. За изграждане на имунитет след ваксината са нужни 20 дни

Пациент сам си избра сърдечната клапа, пише ТРУД. Първа имплантация на катетърната TAVI клапа MyVal в България бе направена от екип на проф. Иво Петров. “Процедурата беше проведена от начало до край за 45 мин. при умерена седация (б.р. вид анестезия) на пациента”, написа проф. Петров в профила си във фейсбук.“Пациентът настояваше да му бъде поставена точно тази клапа, защото беше информиран и запознат с последните резултати от американски клинични проучвания, показващи много добри резултати,“ обясни проф. Петров .Методът ТАВИ Методът ТАВИ или Транскатетърно имплантиране на аортна клапа е минимално инвазивна интервенция, при която през артерията на бедрото се достига с катетър до сърцето, където се разгъва и се поставя клапната протеза. Клапата е проектирана така, че да достигне и да бъде фиксирана с максимална прецизност на своето място.

Китайско сметало подобрява фината моторика на малчугани, съобщава МОНИТОР. Древното китайско сметало „абакус“ и практика за по-бързо устно смятане, използвани по време на заниманията по ментална аритметика от методистите в един от центровете в София, помагат за подобряване фината моторика на децата.Иновативният метод за развитие на децата у нас стана популярен през последните две години. Менталната аритметика задейства и развива и двете полукълба на мозъка и спомага да се подобри паметта (краткосрочна, дългосрочна и фотографска), да се формира логическо мислене и децата да се научат да се концентрират лесно. За да бъде обучението интересно за детето, педагозите от развиващия център редуват интелектуалното натоварване с интерактивни занимания и подвижни игри

109 са рисковите язовири в страната, пише 24 ЧАСА, цитирайки зам.-председателят на агенцията по метрология и технически надзор Кирил Войнов. В края на 2017 те са били 204. Проблемите им са различни - със стените, с основни спускатели, преливници, като в момента се прави всичко възможно да се ремонтират. Войнов увери, че се извършва постоянен контрол. Направени били и промени в закона относно прехвърлянето на язовири към новото държавно предприятие. Кметовете трябва да ги дарят на областните управители, които след това да ги направят публично-държавна собственост.

Феноменалният Ара Маликян се завръща с ново шоу, научаваме от МОНИТОР. Виртуозът на цигулката, харизматичният музикант, интерпретатор и композитор Ара Маликян се завръща в България през март 2020г. Огненият испанец с ливанска кръв ще донесе новият си спектакъл “Royal Garagе”, част от световното му турне, което преминава през най-големите зали и площади на Европа, САЩ и Латинска Америка. Концертите му са на 16 март в София, на 17 март – във Варна и на 19 март – в Пловдив. В обиколката из „музикалните подземия” Ара си сътрудничи с емблематични световни изпълнители – гласът на култовите System of a Down - ливано-арменеца Серж Танкян, аржентинеца Андрес Каламаро, испанския рок идол Енрике Бънбъри, италианеца Франко Батиато и рапъра Kase. O.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени