Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фирмите ще могат да кандидатстват за ваучери за подобряване на сигурността

Мирослав Стефанов: Бдете над рутера си

Кибератаката срещу Националната агенция за приходите постави с изключителна острота въпроса за защитата на информационните системи в България. След нея, само за 3 седмици са регистрирани близо милион опити за хакерски атаки от цял свят, обясни пред БГНЕС председателят на Асоциацията по куберсигурност Мирослав Стефанов:

Какво знаем до момента – знаем, че всички хакери по света удрят уязвимостта на входния рутер, към който са вързани всички компютри. Сканират и търсят някаква дупка. Всички дружества трябва да направят тестове за уязвимост, да актуализират т.нар Firmware, за да няма тези дупки в оградата. Забелязваме, че има рутери по 45 лв., закупени преди пет години, които нито един път не са актуализирани. На хората образно обясняваме, че рутерът е външната врата на блока. Ако е отворена всеки си влиза свободно и си прави, каквото иска,.

По Закона за киберсигурност има шест или седем сектора, сред които енергетика и транспорт, чиито държавни предприятия са задължени да проверят киберсигурносста. В случай на съмнения за изтекли данни, компаниите са задължени до 2 часа да информират Комисията за защита на конкуренцията. Паралелно Асоциацията по киберсигурност посещава и води обучителни семинари в страната как да се предпазят от нежелани хакерски атаки.

Друга препоръка е персоналът във фирмите или отделните потребители вкъщи да не се доверяват като предоставят под каквато и да била форма лични данни. Има много случаи, при които лични данни са изтичали по време на компютърни игри в мрежа.

До края на ноември се очаква да стартира европроект към Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия, по който фирмите ще могат да кандидатстват за ваучери и да си направят стабилна мрежа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени