Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Брюксел вчера се случи вече виждан сценарий - щом нашата държава дойде на дневен ред, за да постигне съществен напредък, нечии интереси я блокират, коментира скопският "Независен весник".

Изданието отбелязва, че на министерската среща в Люксембург, Франция, подкрепена частично от Холандия, се е противопоставила на взимането на решение за начало на присъединителни преговори със Северна Македония и Албания. Вестник "Нова Македония" цитира еврокомисаря за разширяването Йоханес Хан, който изрази съжаление, че не е бил постигнат договор и каза, че това не е бил най-славният момент на Европа.

Според "Независен весник" в четвъртък на срещата на най-високо равнище на Европейския съвет е възможно да се вземе позитивно решение.

Приключената уж война в Сирия изглежда се разгаря с нова сила, констатира руският в. "Новая газета". Нахлулите в Северна Сирия турски войски все така впечатляващо бързо се движат в южна посока. Те сякаш не се канят да спазят заявените преди параметри на "зоната за сигурност" по дължината на сирийско-турската граница - близо 30 километра, пише изданието.

Турция обаче е съюзник на Съединените щати, членува в НАТО и "на практика са изключени сблъсъци на турците с неевакуирани все още американци". "Но са напълно вероятни (сблъсъци) със сирийската армия, придвижила се в северните райони (...) по споразумение с кюрдите. Априори се знае кой ще излезе победител от тази схватка. Естествено турците", прогнозира "Новая газета".

Според в. "Ню Йорк таймс" Вашингтон обмисля изтеглянето на ядрените си арсенали от турската база Инджирлик, за да спре военната офанзива на Турция срещу кюрдските сили в Северна Сирия.

Междувременно страните от Европейския съюз също искат операцията да бъде спряна. В противен случай мислят да наложат на Турция оръжейно ембарго, но са възпрепятствани от съюзническите си ангажименти пред нея в НАТО, отбелязва в. "Росийская газета".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!