Eмисия новини
от 18.00 часа

Посланик Улусой: Анкара е доволна от реакциите на София около ситуацията в Сирия

Снимка: Таня Благова

Седмица след като Турция предприе третата си военна операция в северната част на Сирия, този път западно от река Ефрат, тревогите във връзка със създалата се усложнена ситуация станаха причина за извънредно събиране на Съвета по сигурността към Министерския съвет на Р. България. След края на Съвета премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че военната операция трябва да бъде прекратена, защото рискът от хуманитарна криза е много голям. Борисов, който по-рано заяви, че страните от ЕС трябва да спрат с нападките спрямо Турция, още веднъж изтъкна, че южната ни съседка изпълнява на сто процента споразумението със Съюза. И предупреди, че като член на НАТО Турция може да поиска задействане на чл. 5, по силата на който когато страна-членка е атакувана и заплашена, може да поиска помощ от останалите съюзници.

Радио България потърси за коментар по темата посланика на Анкара в София, Н. Пр. Хасан Улусой. Ето как дипломатът отговори на въпроса, неизбежно ли беше предприемането на военни действия в Сирия от гледна точка на Турция?

След като ДАЕШ бе в известна степен обезвредена се появи проблемът с Партия Демократичен съюз (PYD) и Силите за народна защита (YPG), който представлява заплаха за националната ни сигурност, териториалната ни цялост и сигурността на хората от региона. Положихме огромни усилия да се справим, проведохме редица консултации с нашия съюзник САЩ, но не постигнахме резултат. Всичко това направи предприемането на операцията неизбежно. Нашето желание бе тя да бъде проведена заедно със съюзниците ни, и най-вече със САЩ, но след като не получихме подкрепа, предприехме военни действия в съответствие с правилата на ООН.

Посланик Улусой заяви, че продължителността на операцията зависи от развоя на военните действия. По думите му с предприемането на военни действия Турция си поставя две основни цели.

Първоначално се цели прочистване на района от терористични елементи, които биха накърнили националната ни сигурност и териториалната ни цялост и създаване на зона за сигурност с ширина 30-35 км. На следващия етап ще поощрим завръщането на доброволен принцип в създадената зона за сигурност на сирийските бежанци, които понастоящем пребивават в Турция. Предвижда се броят на завърналите се да е между 1 и 2 милиона души.

Турският посланик отбеляза, че осигуряването на възможност за завръщане в родината им на толкова голям брой бежанци със сигурност ще доведе до намаляване на миграционния натиск и заяви, че Турция е готова с подкрепата на международната общност да осъществи инвестициите, необходими за изграждане на съответната инфраструктура в опустошения от военните действия район.

Реакциите на международната общност във връзка с операцията, наречена „Извор на мира“ обаче, с малки изключения, са остри и критични. Посланик Улусой отговори така:

Полагаме усилия да обясним операцията, но има такива, които не желаят да ни разберат, защото преследват определени цели. Важно е да се отбележи, че става дума за законна самоотбрана по чл. 51 от Устава на ООН. Терористичната атака от 11-ти септември бе насочена към един град и тогава международната общност се позова на този член, за да предприеме ответна операция. Същевременно съществува разпоредбата за колективна отбрана на член 5 от Северноатлантическия договор, въз основа на който тогава ние подкрепихме нашия съюзник САЩ. Очакваме същата солидарност да бъде показана днес спрямо Турция. За жалост това не се случва.

Турският посланик в София отбеляза, че призивът на българската страна за запазване на конструктивен подход в отношенията с Турция се посрещат със задоволство в Анкара и изтъкна, че двустранното сътрудничество в областта на сигурността е изключително конструктивно.

Изявлението на премиера Борисов бе важно предупреждение към останалите държави от ЕС да спрат с нападките. Министър Захариева също положи усилия на Съвета „Външни работи“ в Люксембург. Отдаваме голямо значение на факта, че страна членка на Съюза ни разбира. Приветстваме балансираните и конструктивни изявления на българските представители. Сътрудничеството ни е от взаимна полза, каза посланикът на Р. Турция в София Хасан Улусой в интервю за Радио България.

Още от