Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева от МВФ обеща "неумолимо" фокусиране върху равенството между половете

Кристалина Георгиева, шеф на МВФ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева обеща да се бори за по-голямо равенство между половете както в рамките на фонда, така и по целият свят, заявявайки пред пълна публика: "Пригответе се. Това ще стане".

Георгиева, първото лице от развиваща се икономика като България, което ръководи МВФ и едва втората жена начело след Кристин Лагард, каза на есенната среща на МВФ във вторник, че предстои тежка работа, дори в рамките на водещия международен кредитор, където жените представляват едва 25% от най-висшестоящите позиции, предаде Ройтерс.

Българската икономистка и бивш изпълнителен директор на Световната банка говори открито за своите белези от битки след десетилетия в международните институции. Тя каза, че икономическите проучвания ясно показват, че подобряването на равенството между половете ще стимулира икономическия растеж.

Г-жа Георгиева подчерта, че подкрепя квотите за частния сектор, за да се ускори по-доброто представителство на жените в най-висшите етажи на управлението, като се позовава на проучвания на МВФ, че компаниите увеличават резултатите си с 8% до 11%, ако имат жени в своите управленски структури и във висшето ръководство.

"Подкрепям квотите, защото в противен случай ще ни отнеме много време да стигнем до там, докъдето искаме да стигнем“, посочи тя.

Ройтерс напомня, че когато поема длъжността изпълнителен директор на Световната банка през 2017-а година, Кристалина Георгиева си постави за цел постигането на равенство между половете в главните управленски постове и банката изпълни тази цел година по-късно, или две години по-рано от заложеното.

Георгиева също така каза, че тя също ще даде приоритет на равенство при заплащането в МВФ, като отбеляза, че чак когато тя е достигнала ръководна длъжност в Световната банка, е разбрала колко нейната заплата изостава от тази на колегите ѝ мъже от много години насам.

Шефът на МВФ отбеляза, че разликата в заплащането между половете е средно 16% в развитите икономики, като в Южна Корея е достигнала дори цели 37 на сто.

Георгиева похвали нов работен документ на МВФ относно незаплатения труд, който показа, че жените полагат средно по 2,7 часа повече грижи за деца, почистване в къщи и друга неплатена работа на ден спрямо мъжете.

Проучването на Фонда показва, че разликата между половете в незаплатени часове се е свила в развитите икономики, но традиционните неравновесие между половете остава в повечето страни.

Дори в Норвегия, една от най-егалитарните страни в изследването, жените вършат с 20% повече неплатена работа от мъжете, докато в Пакистан те вършеха 1000% повече работа, отбеляза г-жа каза Георгиева.

Според нея, ако подобна неплатена работа беше включена в изчисленията на брутния вътрешен продукт, това би увеличило икономическото производство с цели 35% в световен мащаб. Отделните страни биха могли значително да увеличат БВП, като привлекат повече жени в работната си сила.

Кристалина Георгиева подчерта това, което тя определи като свой "неумолим" ангажимент за справяне с неравенството между половете, използвайки инструментите за бюджетиране на Фонда и други инструменти, за да помогне на държавите да намалят бариерите пред жените в платената работна сила.

"Няма как никое общество да просперира, без да използва таланта на всички свои хора - мъже и жени", посочи тя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна