Eмисия новини
от часа

Добрата храна е задължително условие за добро здраве

Специалистите съветват да се интересуваме от произхода и състава на храните, които консумираме
Снимка: Архив
На 16 октомври 1945 година Организацията на ООН по прехрана и земеделие е обявила датата за Световен ден на прехраната. Оттогава досега инициативата се отбелязва в над 150 страни. България се присъединява към участниците от 2006 г.

За втори път у нас ще се проведе Седмицата на достъпа до добрата храна. Тя започва от днес и е по инициативата на Фондацията "Българска месна традиция".

„Добрата храна е превенция за здравето – подчерта инж. Живка Георгиева – председател на фондацията инициатор. – Затова и организираме прояви за формиране културата на хранене у българина и най-вече при децата. Вече се убедихме, че има интерес към хранителната грамотност и това ни дава надежда и кураж. От дебатите в училище знаем, че разговори на такива теми се водят и вкъщи.“

По време на Националната седмица на достъпа до добра храна‘2019 ще има:

• общински форуми за насърчаване на общинските продоволствени политики;

• ученици от VIII до XII клас ще дебатират върху предизвикателствата, представени в документалния филм „Ние храним света“.
• открити кухни – посещения на деца и ученици в местни кухни и срещи с водещи местни кулинари;

• посещения на деца и ученици при производители на традиционни, фермерски и занаятчийски храни и срещи със собственици, технолози и майстори;

• училищни мостове – срещи между ученици от професионалните гимназии с деца от детските градини и ученици от основните училища на тема „Вдъхновението да учиш за храната“;

Зеленият картон е символ на кампанията• градски тур за отговорно потребление…

„Символът на Седмицата на достъпа до добра храна е зеленият картон - обясни в ефира на Радио София инж. Николай Генов – председател на кооперация Хранкооп. - Чрез него всеки може да засвидетелства съпричастието си към инициативата, и то не само тази седмица.“

Той препоръча хората да знаят какво ядат, да посещават фермерски пазари и да общуват с производителите.

За по-активно включване в инициативата съществуват няколко възможности и стъпки.

За тях може да чуете в разговора на Боян Бочев и Гергана Пейкова с инж. Живка Георгиева и инж. Николай Генов.


Предвидени са и награди в различни категории.Седмицата на достъпа до добра храна продължава до 24 октомври. Номинациите за награди се приемат до 23 октомври.

Още от
Добромир Цветков, Михайлина Павлова, Ангелина Грозева и Гергана Йотова в студиото на програма „Христо Ботев“

За медиите днес и утре

публикувано на 19.11.19 в 12:35