Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на инфлацията в еврозоната през септември до 3-годишно дъно от едва 0,8%

През септември годишната инфлация в еврозоната се забави неочаквано силно до близо 3-годишно дъно в резултат на спад на енергийните цени и рязко отслабване на ценовия растеж при хранителните стоки, показват низходящо ревизирани окончателни данни на Евростат.

Това вероятно ще породи нови опасенията за състоянието на европейската икономика и може да поднови дебата в рамките на ЕЦБ как  централната банка да преследва целта си за поддържане на инфлацията близо, но под 2% в средносрочен план.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през септември с 0,2% на месечна база, но на годишна база нарасна с едва 0,8% след повишение с 1,0% през август, като това е най-ниската инфлация в региона от ноември 2016-а година, когато тя се повиши с 0,6 на сто.

Забавянето на инфлацията е в резултат най-вече на спад с 1,8% на енергийните цени след тяхно понижение на годишна база с 0,6% през август и на доста по-сдържано повишение на цените на храните, алкохола и тютюневите изделия с 1,6% след техен растеж с 2,1% месец по-рано. Цените на услугите се повишиха през септември с 1,5% след растеж с 1,3% през август.

Основния индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) обаче се подобри през септември с 0,4% на месечна база и нарасна с 1,0% на годишна база (тримесечен връх)  от 0,9% през август. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

В рамките на целия Европейския съюз потребителската инфлация през септември също се повиши на месечна база с 0,2%, но годишната инфлация се забави до 1,2% от 1,4% през август, отбелязвайки също най-слабо повишение от ноември 2016-а година.

Най-ниски годишна инфлация беше регистрирани в Кипър (понижение с 0,5%), следвана от Португалия (с 0,3%), Гърция (с 0,2%), Испания (с 0,2%) и Италия (също с 0,2%), докато най-висока инфлация беше отчетена в Румъния (ръст с 3,5%), Словакия (с 3,0%) и Унгария (с 2,9%).

Според Евростат потребителската инфлация в България през септември се понижи с цели 1,2% на месечна база, докато растежът ѝ на годишна база се забави рязко до 1,6% от 2,5% през август. Това отрежда на нашата държава 12-та позиция по отношение на годишна инфлацията спрямо всичките 28 страни - членки на съюза.

Инфлация в страните - членки на ЕС през септември 2019 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна