Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Тодор Еров: Сексуалната пристрастеност, както всяка друга зависимост, руши личността

В средата на седмицата, посветена на зависимостите, в „Радиоприемница“ решихме да говорим за секса и за парите като фактори за влияние върху нашето поведение.

Първият ни гост и сексологът д-р Тодор Еров.

Сексът е една необходимост, част е от нашето съществуване, той е в основата на доброто физическо и психическо здраве, източник е на радости и удоволствие – започна позитивно д-р Еров. – За съжаление има и доста нарушения, отклонения. Сред тях е и проявата на сексуална пристрастеност.

Специалистът обърна внимание, че трябва да се разграничава нормалното поведение, сексуална пристрастеност, както и хиперсексуалността. Човек може да има повишена потребност да мисли и да прави секс, но това не значи, че е пристрастéн. И още нещо характерно – той по никакъв начин не наврежда на околните.

Пристрастеността, както всяка друга зависимост, води до нарушение на личността и последиците са негативни. В такъв случай човек губи способността на контрол, той е обсебен от мисли, фантазии и желания. Стига се до увреждане на интимните отношения с партньора, нарушава се на социалния и трудовия живот. Ако тези последици не са налице, сексуалното поведение на човека е нормално.

В сексът всичко е разрешено, стига да не вреди на околните, отбеляза още д-р Еров.

Става въпрос за психическо отклонение, свързано със сексуалното поведение. В Международната класификация на болестите няма такова заболяване, но съществува като разстройство. Причините са много и са комплексни. Често те се дължат на емоционално нараняване в детството или психично разстройство, а може и да са органични.

Подходът при установяване на отклонението зависи от причината. За лечението са необходими психолог, сексолог, както и специалисти по съответното заболяване, което може да е причинител. Особено важна е подкрепата от близките хора на зависимия.

Д-р Тодор Еров смята, че още доста време трябва да мине, за да въведем в България адекватно сексуално образование. В Швеция например то се осъществява от 7-годишна възраст.

За попадане на правилния партньор е необходим не само късмет, но и информация, познания, умения, старание, постоянство и може би на първо място тръпка...

Чуйте целия разговор с д-р Тодор Еров.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна