В Световния ден на прехраната – 16 октомври – се отчитат 40% повече спасена от разхищение храна, но за последните две години тенденцията има отрицателен знак, въпреки че дарените храни са освободени от Данък добавена стойност. Освен спад в даренията, намалява броят и на големите дарители, каза Радио Варна Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка. Причината е в изискването за маркировка, че храната е дарение и не подлежи на продажба. Стикерът трябва да бъде поставен на всяка индивидуална опаковка, което затруднява фирмите и те се отказват. "Представете си една голяма партида, вече опакована и етикетирана - тази стока често не може да стигне до нуждаещите се, заради времето, което е нужно да се разопакова, за да се залепи стикер на всяко едно изделие . Заради спънките останаха 80-90 фирми, които редовно даряват, а другите се отказват." В дневния ред на Парламента предстои да влезе за обсъждане новият Закон за храните. "Очаква се тази маркировка да отпадне в новите разпоредби и да имаме един работещ закон", каза Миланова.
Варна е новата локация на Българската хранителна банка. "Складът в морската столица постига добра ефективност, тъй като успява да преразпредели храна за хора в нужда на два пъти по-висока стойност", отчете Миланова.
Чуйте повече в прикачения файл: