Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирела Иванова: Иван Вазов присъства в ежедневието ни по един неподражаем начин

Снимка: sbj-bg.eu

Народният театър „Иван Вазов“ започна кампанията „Препрочитаме Вазов“. Инициативата е посветена на 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература, която отбелязваме догодина.

Пред БНР драматургът на Народния театър „Иван Вазов“ Мирела Иванова коментира, че целта е кампанията да продължи не само през 2020 г., но и през следващата година, тъй като това са две юбилейни Вазови години – през 2021 г. се навършват 100 г. от смъртта на народния поет.

„Като наш патрон той ни вдъхновява да изпълним една голяма програма, с която да се отдължим на него като създател на националния ни космос“, допълни тя.

До края на годината в рамките на инициативата се чакат видеоматериали до 4 минути с четене на стихове, разкази, новели от Вазов по избор на хората, които ще решат да се включат в кампанията.

„С удоволствие каним всеки мислещ млад българин да вземе участие и да запише свои любими редове от патриарха на българската литература. Звучи патетично, но Вазов е създал един словесен безкрай и всеки има своите пристрастия. Виждаме, че дори в рекламни слогани, в ежедневието ни Вазов присъства по един неподражаем начин вече толкова години“, отбеляза Мирела Иванова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна