Eмисия новини
от 15.00 часа

Новият посланик на САЩ пристигна в София

Херо Мустафа беше посрещната с хляб, сол и мед
Снимка: Предоставена от посолството на САЩ

Новият посланик на САЩ в България Херо Мустафа пристигна днес със семейството си в София, съобщават от посолството на Вашингтон у нас. По стара българска традиция тя бе посрещната в новия й дом с хляб, шарена сол и мед, посочват от дипломатическата мисия.

Вчера Херо Мустафа положи клетва като посланик на САЩ в България. На церемонията в историческата зала Treaty Room в Държавния департамент във Вашингтон присъстваха и бившите посланици Ерик Рубин, Родерик Мур, Марси Рийс, Джеймс Уорлик, както и българският посланик в САЩ Тихомир Стойчев. 

Мустафа, която е родена преди 46 години в иракския град Ербил и още като дете е емигрирала като бежанец с родителите си в Съединените щати, е първият американски посланик от кюрдски произход.

Борбата срещу корупцията в България ще е един от трите приоритета в работата на новия американски посланик у нас.

През юли, след като бе номинирана от президента Доналд Тръмп за посланик на Съединените щати у нас, Херо Мустафа бе изслушана в  сенатската комисия по външните отношения. 

"Постигането на пълно върховенство на закона е продължителен, многостранен и труден процес. Известно ми е, че България е приела промени в Конституцията си в тази посока и че има антикорупционна комисия. Но е необходимо да се направи повече. Като посланик аз ще продължа усилията за ангажиране на гражданското общество. Публично ще говоря за важността на реформите“, заяви тогава  Херо Мустафа.  

Тя се ангажира да работи за диверсифициране на енергийните източници в България и се обяви за по-голяма ангажираност на Съединените щати в България като средство за балансиране на руското влияние.

Още от