Eмисия новини
от 18.00 часа

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

| обновено на 16.10.19 в 22:04
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат. Това заяви президентът на Съединените щати Доналд Тръмп седмица след като разпореди изтеглянето на американските войски от Североизточна Сирия.

Доналд Тръмп предупреди турския си колега Реджеп Ердоган, че на утрешната си среща в Анкара с вицепрезидента Майк Пенс ще трябва да склони на примирие в Сирия:

"Мисля, че срещата им ще е успешна. Ако не, санкциите и митата, които налагаме и ще наложим на Турция, ще бъдат унищожителни за турската икономика".

Преди дни Съединените щати удвоиха митата върху турската стомана и наложиха финансови ограничения върху три турски министерства.

Американският Конгрес ще разгледа законопроект за допълнителни санкции срещу Анкара, съобщи преди малко лидерът на републиканците Мич Макконъл.

Седмица след началото на турската офанзива в тази част на страната Съветът за сигурност на ООН постигна обща позиция за събитията.

15-те страни-членки на Съвета изразиха загриженост от хуманитарната ситуация и от опасността от джихадистката групировка "Ислямска държава". В декларацията обаче бойните действия от турска страна не бяха споменати. Турция бе спомената в отделно изявление на американския посланик Кели Крафт - тя призова Турция да обяви незабавно примирие.

Говорител на турското правителство отнвово отхвърли призива за примирие и предупреди, че Турция подготвя контрасанкции срещу Съединените щати.


Още от