Eмисия новини
от 13.00 часа

САЩ въвеждат ограничения за китайските дипломати в страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайските дипломати в САЩ вече ще трябва да уведомяват американските власти преди да провеждат каквито и да е срещи с официални лица, предаде Би Би Си.

Официални визити в „образователни и изследователски институции“ като училища и университети също трябва да бъдат предварително регистрирани, обяви Държавният департамент.

Пекин обвини САЩ, че нарушава международните правила, но Вашингтон настоя, че американските дипломати в Китай са подложени на сходни ограничения.

Какво обявиха САЩ?

Правилата ще бъдат прилагани към „официални срещи с официални американски лица, официални срещу с местни и общински чиновници, официални визити в образователни и изследователски институции“, се посочва в съобщението на Държавния департамент.

Високопоставен представители на американското външнополитическо ведомство заяви, че ситуацията с дипломатите на САЩ в Китай е аналогична.

Реакцията на Китай

В свое становище китайското посолство във Вашингтон определи днес новите правила като „нарушение на Виенската конвенция“: „Китайската страна няма такива изисквания към американските дипломати и консулските служители в Китай“.

„Колкото до реципрочността, САЩ имат далеч по-голям дипломатически персонал в Китай, отколкото Китай в САЩ“, се казва още в изявлението. 

Още от

Опасно време в САЩ

публикувано на 12.11.19 в 03:46