Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи реставрацията на Плевенската панорама

Снимка: bulgariatravel.org

Приключи реставрацията на Плевенската панорама със средства от кампанията "Ние обичаме България", организирана от голяма търговска верига, съобщиха организаторите, цитирани от БТА.

Извършена е реставрация и консервацията на художественото платно в зала "Панорама". Извършено е и почистване и възстановяване на предметния план. Дейностите са изпълнени в рамките 45 дни.

Подобна дейност е осъществена за първи път, откакто е построен обектът.

Националната кампания "Ние обичаме България" е стартирала през 2016 г. по инициатива на търговската верига в подкрепа на значими исторически паметници и природни забележителности, които са част от 100-те национални туристически обекта, нуждаещи се от възстановяване или поддръжка.

През 2018 г. е подкрепена Плевенската панорама с включването на хиляди българи, които са дарили средства, закупувайки билети за благотворителния концерт в зала "Арена Армеец".

Заедно с други съпътстващи дейности, общо са събрани 78 449, 94 лв., посочват организаторите.

"Щастливи сме, че за пореден път виждаме резултатите от "Ние обичаме България" - една кампания, която доказа, че може да дава нов живот на значими български обекти. Радваме се, че сме част от толкова стойностна кауза", коментира изпълнителният директор на компанията Норберт Мисбрандт.

"Художественото платно в панорамната зала е един от най-впечатляващите елементи в Панорамата и се радваме, че благодарение на кампанията ще успеем да го съхраним за следващите поколения. Тази реставрация беше необходима и сме щастливи, че се случи с подкрепата на толкова много българи. Сърдечно благодарим на всички, които се включиха в инициативата", заяви Емилия Зорнишка - директор на Регионалния военноисторически музей – Плевен.

В рамките на кампанията "Ние обичаме България", освен Панорама "Плевенска епопея 1877 г.", са подкрепени още два значими български символа - Паметникът на свободата на връх Шипка (през 2016 г.) и Мадарският конник (през 2017 г.).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени