Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EС и Великобритания постигнаха сделка за Брекзит

| обновено на 17.10.19 в 17:31

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че Великобритания и Европейският съюз са се споразумели за нова сделка за Брекзит.

"Там, където има воля, има и сделка - ние имаме такава! Това е справедливо и балансирано споразумение за ЕС и за Обединеното кралство и това свидетелства за нашия ангажимент да намерим решение. Препоръчвам Срещата на върха на ЕС (която се провежда днес и утре в Брюксел - б.р.) да одобри тази сделка", заяви Юнкер.

В писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск се препоръчва ЕС да одобри сделката, като Жан-Клод Юнкер написа, че "преговарящите страни постигнаха споразумение за преработен протокол за Ирландия/Северна Ирландия и за преразглеждане на Политическата декларация".

Премиерът Борис Джонсън също заяви, че Великобритания и Европейският съюз са се споразумели за "страхотна" нова сделка за Брекзит и призова британските законодатели да я одобрят през уикенда.

"Имаме страхотна нова сделка, която да ни върне контрола", написа Джонсън в Туитър.

"Сега парламентът трябва да одобри новата Брекзит сделка в събота, за да можем да преминем към други приоритети като разходите за живот, Национална служба по здравеопазване, насилието и престъпността в страната", допълни той.

Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия обаче обяви, че не е променила позицията си и не може да подкрепи сделката, предложена от Борис Джонсън и Европейския съюз.

Реакциите

Според лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин народът трябва да има окончателната дума по въпроса в нов референдум. Корбин призова британските депутати да отхвърлят новата сделка. Той посочи, че новата Брекзит сделка е дори "още по-лоша от споразумението на бившия премиер Тереза Мей".

"От това, което знаем, изглежда, че премиерът е сключил още по-лоша сделка от тази на Тереза Мей, която беше отхвърлена по същество. Тази сделка "на разпродажба" няма да обедини страната и трябва да бъде отхвърлена. Най-добрият начин да се осъществи Брекзит е като дадем на хората последната дума на всенародно гласуване“, заяви Корбин.

Лидерът на лейбъристите посочи въпросите с безопасността на храните, проблемите на околната среда и правата на работниците като основни пречки неговата партия да подкрепа новото споразумение за излизане на Великобритания от ЕС. "Тези предложения рискуват безопасността на храните, рискуват да доведат до намаляване на екологичните стандарти и на правата на работниците, както и могат да доведа до отваряне на нашата национална система за здравеопазване към поглъщането ѝ от американските частни корпорации“, подчерта той.

Либералдемократите също се обявиха за втори референдум. 

Лидерът на партия „Брекзит“ и двигател на отцепването от ЕС Найджъл Фарадж заяви, че би предпочел отлагане на развода и парламентарни избори.

Шотландският лидер Никола Стърджън също заяви, че нейната Шотландска национална партия няма да подкрепи новата сделка в парламента. 

Главният европейски преговарящ Мишел Барние посочи, че новата сделка за Брекзит е справедлива и разумна и отбеляза, че британският премиер Борис Джонсън е изразил увереност, че договореното ново споразумение ще успее да премине в Камарата на общините. Той също така изрази увереност, споразумението може да премине всички необходими ратификации до края на този месец.

Холандският премиер Марк Рюте определи новината като „много насърчаваща“. Сега трябва да проучим детайлите“, допълни той. 

Финландският му колега Анти Риине обяви, че сега топката е в полето на британския парламент.

Френският президент Еманюел Макрон коментира сделката така: "Имаме добри нови тази сутрин. Сега сделката трябва да бъде технически обяснена и политически представена. Това ще стане в близките часове. Що се отнася до мен, аз съм доволен, че успяхме да постигнем Брекзит сделка и съм сигурен, че тя може да бъде ратифициран от британския и от европейския парламенти".

Белгийският премиер Шарл Мишел се изказва по предпазливо: "Това е стъпка в правилната посока, но оставам предпазлив. Това е в моя характер, в моя темперамент, защото от опит знам, че дяволът често е в детайлите. ... сега е необходимо британският парламент да предостави своето одобрение на сделката".

Външният министър на Ирландия приветства сделката за Брекзит, постигната от британското правителство и от Европейския съюз, определяйки я като "голяма стъпка напред". "Това е сделка, която отчита всички въпроси, които повдигаме през последните три години. Това е сделка, която ще защити хората на този остров, ще защити мира на този остров, ще защити търговията на този остров “, посочи Саймън Ковни.

Основна пречка през сключването на сделка бе т.нар. предпазен механизъм за избягване на „твърда“ граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. 

Главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние поясни, че новата сделка се основава на четири основни елемента:

- Северна Ирландия ще остане приведена в съответствие с ограничен набор от правила на ЕС, по-специално свързани със търговията със стоки;

- Северна Ирландия ще остане на митническата територия на Обединеното кралство, но ще "остане като точка на влизане" в единния пазар на ЕС;

-  Ще има споразумение за запазване целостта на единния пазар и удовлетворяване на законните желания на Обединеното кралство за данък добавена стойност (ДДС);

-  Представителите на Северна Ирландия ще могат да решат дали да продължат да прилагат правилата на Съюза в Северна Ирландия или не на всеки четири години.

В ревизираната политическа декларация за бъдещите отношения е заложен модел, основан на споразумението за свободна търговия с нулеви мита и квоти между ЕС и Великобритания, съобщи Барние и подчерта:

„По тази точка правителството на Борис Джонсън направи ясен избор и по-точно за бъдещите ни икономически отношения - за споразумение за свободна търговия. Всякакви други възможност и по-точно създаването на обща митническа територия, бяха премахнати. Това, което обаче не може да се премахне, е нашата географска близост, както и силното преплитане на нашите икономики.

На въпрос какво следва, ако британският парламент не одобри постигнатото споразумение, Барние отговори: „Да, истина е, че имаме опит“ и каза, че затова е предпазлив.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!