Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поход на свободата срещу трафика на хора

Обадете се, по-добре да реагирате пресилено, отколкото да пропуснете да помогнете

БНР Новини
Снимка: А21 България

Трафикът на хора е зловеща реалност, за която смятаме, че се случва някъде далеч от нас. Приемаме, че животът ни се е сложил така, че рискът да бъдем отвлечени, подмамени от фалшива обява за работа или от близък човек за нас не съществува.

По болезнената тема за трафика на хора в студиото на "Нашият ден" Любомира Константинова разтоваря с Мартин Стефанов от фондация А21.

Според тревожната статистика "Над 40 милиона души по света в момента са в трафик, като средната възраст на жертвите е 12 години – каза Стефанов.

Няма континент, няма раса, няма страна по света, която да не е засегната от тази форма на съвременно робство.

Образованието или по-високият социален статус не са гаранция, че ние, наши близки, колеги, съседи ще останем недосегаеми.

Само 1% от жертвите биват спасени. Но това не означава, че сме напълно безпомощни" – каза Мартин Стефанов.

Национална телефонна линия за борба с трафика е 080020100. Тя може да се избира безплатно от всяка държава-членка на ЕС. 

Там можете да се обадите, ако попаднете на обява за работа, а не сте сигурни в работодателя. Също така, ако имате съмнение, че сте станали свидетел на трафик – обадете се. 

"По-добре опасенията ви да излязат преувеличени, отколкото да пропуснете да помогнете" – обясни Стефанов. 

Фондация А21 е част от международна мрежа, която има свои представителства в 14 държави по света.

Във връзка с Европейския ден за борба с трафика на хора (18 октомври) и подкрепа на Национална комисия за борба с трафика на хора и Български младежки Червен кръст - София фондация А21 организира за 6 пореден път Поход на свободата. Тази година на 19 октомври.

В Похода на свободата ще се включат 26 български града и ще станат част от глобално събитие, което се провежда ежегодно в повече от 450 града в над 50 държави по цял свят и с това се превръща в най-голямата и значима инициатива в подкрепа на жертвите на трафик на хора в света.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени