Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Годината на петела" - емоционален разказ за осиновяването на ромски деца

Чешката авторка прави вълнуваща автобиографична изповед

Тереза Боучкова
Снимка: Ани Петрова

На български език излезе автобиографичният роман – изповед на Тереза Боучкова „Годината на петела“. Авторката е журналист. Баща й е известният чешки дисидент от 70-те години Павел Кохоут, а майка й е родена в София и има дългогодишна връзка с Вацлав Хавел. През 2008 година романът нашумява много в Чехия.

Романът е равносметка за осиновяването на две ромски деца, което се превръща в изпитание за цялото семейство, а Тереза Боучкова търси отговори на въпроса защо любовта се оказва недостатъчна.

Книга за всички възможни кризи

„Това е книга за времето, за семейството, за разпадането на моето семейство с осиновени деца. Това също така е книга за любовта, за преоткриването на любовта. Това е също така книга за творческа криза, но за кризата на средната възраст. Защото става така, че кризите се срещат, събират се. Също така това е книга за търсенето на равновесието в живота“, каза Тереза Боучкова в предаването "Хоризонт до обед".

„Много размишлявах за това докъде мога да стигна в своята изповед и реших да съм откровена докрай. Дадох си сметка, че само по този начин моят роман и моята изповед ще имат смисъл. Това не означава, че преди издаването на книгата не съм се страхувала как ще повлияе всичко това на живота ми“, сподели авторката.

Преводачът Красимир Проданов и авторката Тереза Боучкова

Не съм размишлявала, докато пишех романа, дали някой ще се интересува от него. Написах го, защото имах нужда да го напиша, разказа още Тереза Боучкова, която не е очаквала книгата й да се превърне в бестселър.

За принципите и ползата от грешките

„Мисля, че има време в живота ни, когато живеем просто според принципите. Винаги ни повлиява всичко около нас, но най-вече това как опазваме сами себе си, как се държим“, вярва Тереза Боучкова.

Винаги е трудно да признаем грешките и недостатъците си, това, че понякога не се справяме с нещата, смята чешката писателка. „Но когато човек си го признае, може да продължи към нещо по-добро.“

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.
Преводът е на Красимир Проданов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени