Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Воденски: Русия се превръща в брокер на събитията в Близкия Изток

Петър Воденски
Снимка: БГНЕС

Предполагам, че ЕС ще опита да изработи единна позиция по отношение на турската операция в Сирия, но не съм много оптимистично настроен доколко това ще се случи.

Това каза за БНР дипломатът Петър Воденски по повод срещата на Европейския съвет днес и утре. Той се аргументира:

„Бяхме свидетели преди няколко дни, когато беше Съветът по сигурността при нашия министър-председател, как той каза, че е против санкции, защото от евентуални санкции ще загуби в България много. Освен това той малко или много подкрепи Ердоган, поне тази позиция, която Ердоган е заел – да не пуска мигранти през България, без да е подкрепил, разбира се, военната операция в Сирия… Има и други страни, които имат своя позиция. Не съм много оптимист дали ЕС ще успее да заеме единна позиция по този въпрос“

В последните години Русия „успя да докаже, че има място като играч“ в региона на Близкия Изток, допълни той в предаването „12+3“ по „Хоризонт“:

„Тя успя да постигне значителен успех с това, че вече има това, към което се стремеше – две военни бази. Едната е военновъздушна, едната е военноморска. Освен това тя, малко или много, вече се превръща в брокер на това, което става там. Както виждаме, тя успя да се вклини между от турските въоръжени сили и въоръжените сили, които идват на място в Североизточна Сирия, на официалния режим в Дамаск. Тя гледа да предотврати военни стълкновения между двете сили...ЕС, въпреки големите ресурси, които хвърля там и големите помощи, които отиват, не можа да се превърне в някакъв по-сериозен играч“.

Огънят е много по-близо до нас, отколкото до САЩ и ЕС е трябвало да изпрати пратеници при Ердоган, категоричен е дипломатът.

Макар Северна Македония и Албания да искат дата за преговори за членство, те срещат съпротива от Франция и Холандия. Според дипломата, ако на везните бъдат сложени аргументите за даване на дата и тези против, „биха натежали тези, които са за позицията за даване, за определяне на някаква дата, с колкото и условия да бъде тя“.

„Мисля, че дори и френските представители на доста високо ниво не са сигурни и не знаят какво ще бъде решението на Макрон в крайна сметка“

По темата „Брекзит“ „ е толкова сложно положението, че не изключвам постигането на компромиси или завързването още още по-жестоко на възела“, каза експертът.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!