Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на британската лира към 5-месечен връх след новината за договорената нова Брекзит сделка

Европейските пазари на акции също бележат солиден подем

Британската лира поскъпна до 5-месечни върхове спрямо долара и еврото след новината, че ЕС и Великобритания са се споразумели за нова Брекзит сделка.

Паундът нараства с 0,6% към 1,2988 щатски долара, търгувайки се в най-високо ниво от 13-ти май насам. В същото време еврото се понижава с 0,3% към най-ниско ниво от 8-и май около 0,8574 британски лири.

Информацията за договорената нова Брекзит сделка допринесе и за поскъпване на единната европейска валута спрямо долара, като еврото нараства с 0,5% към 1,1140 долара, търгувайки се в най-високо ниво от 26-и август насам.

Европейските пазари на акции също приветстват новината, като основните фондови индекси вече нарастват силно, заличавайки сутрешното си негативно представяне.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се покачва с 0,75% към 396,86 пункта, достигайки най-високо ниво от май 2018-а година, докато немският фондов индекс DAX 30 се повишава с 0,85% към най-висок ниво от края на юли 2018-а година, а френският CAC40 се повишава с 0,55%.

Основният индекс FTSE100 на борсата в Лондон също отчита добро повишение от близо 0,7%, въпреки че рязкото поскъпване на британската лира към 5-месечни върхове е на теория негативно за мултинационалните компании, влизащи в този фондов индекс.

Европейският дългов пазар също реагира на анонсираната нова Брекзит сделка, като инвеститорите започнаха да продават държавни облигации, които досега имаха статута на "финансово убежище", и това доведе до ръст на тяхната доходност.

Доходността на 10-годишните германски облигации се повишава със 7 базисни пункта към -0,33%, като растеж отбелязва доходността и на останалите основни облигации като тези на Франция и Холандия.

Лихвата на 10-годишните британски книжа пък се повишава с 4 базисни пункта към 0,75%, след като по-рано днес тя падна за кратко до 0,66% на фона на първоначални информации за провал при преговорите между Лондон и Брюксел.

За сега обаче няма сериозно движение при ирландските държавни облигации, като доходността на 10-годишните книжа на Република Ирландия се повишават с едва 2 базисни пункта към 0,06%.

Графика британска лира/ долар

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!