Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Романът "Мостът на тайните" от руския журналист Сергей Гризунов излезе от печат

Снимка: БГНЕС

Излезе от печат дипломатическият роман "Мостът на тайните" от руския журналист Сергей Гризунов - дългогодишен кореспондент в Белград, а и в София в началото на 70-те години. Гризунов е и бивш министър на информацията на Руската федерация от 1994 до 1996-а година. Книгата е посветена на събитията в бивша Югославия в началото на 90-те години.

„Нищо не съм измислил. Всичко, описано в този роман, е истина“, сподели пред БНР авторът, който е присъствал и на разстрела на семейство Чаушеску, а е бил и преводач на Тодор Живков на конгрес на КПСС в Москва. В книгата си Гризунов признава, че е работил за разузнаването СССР и на Русия:

„Професиите на журналиста и на разузнавача много си приличат. И едните, и другите практически трупат информация, издирват я. Разликата е там, че журналистите събират информация за обществото, а разузнаването - за ръководителите на страната. Понеже имах много добри връзки в Югославия, много често се обръщаха с мен с различни молби относно неща, за които професионалните разузнавачи не можеха да съдействат. Така през 1992 година министър-председателят на Югославия Милан Панич предложи на тогавашния диктатор Милошевич да си подаде оставката. Разбира се, Милошевич поначало категорично отказа, но Панич му предложили такава сума пари и охолен живот в чужбина, че Милошевич се съгласи. А аз получих информация за това от първа ръка. След това обаче съпругата на Милошевич, г-жа Маркович забрани на мъжа си да подава оставка. Животът обаче показа, че Панич е бил прав. Панич и досега е жив, тази година ще пътувам до Калифорния за 90-годишния му юбилей. Милошевич, както ви е известно, почина в трибунала в Хага. Бях свидетел по този процес… Имах проблеми и с Милошевич, и с ръководството на босненските сърби по повод това, че е на първи септември 1991-ва година бяха убити мои приятели и колеги – кореспонденти на Централната телевизия на Съветския съюз… Справедливостта възтържествува чак 26 години по-късно. Миналата година президентът Путин подписа указ за посмъртно удостояване на моите приятели с ордени за мъжество“.

За съжаление се връщаме към времената на Съветския съюз по отношение на свободата на журналистиката, коментира Гризунов.

„Ръководството на страната мощно контролира всички масмедии, особено телевизионните канали. Практически имаме само един независим вестник, един независим телевизионен канал и две независими радиа. 15 години бях професор в Московския институт за международни отношения, моите студенти въобще не се интересуват от печатните издания. Те живеят в интернет. Слава Богу, държавните структури не могат да го контролират... В съветската журналистика имаше интересно явление – професионалните журналисти умееха да пишат така, че да може да се чете между редовете – езика на Езоп, а умните читатели веднага схващаха за какво става дума“

В романа се разказва и за тайна среща на Леонид Брежнев с Ванга

„Тя му помогна, но по-късно започна негативно да се отнася към Брежнев“.

Разпадът на СССР и Югославия е започнал практически едновременно, а последиците се усещат и днес, убеден е Гризунов. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна