Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Великобритания се стреми към амбициозна сделка за свободна търговия с ЕС след Брекзит

Барние представи детайли относно постигнатото споразумение по развода на ЕС с Великобритания

Великобритания ще се стреми да сключи амбициозна сделка за свободна търговия с Европейския съюз, след като напусне блока, включваща нулеви тарифи и търговия без квоти, обяви Европейската комисия в четвъртък, предаде Ройтерс.

Комисията посочи, че основната промяна в политическата декларация, приложена към новата сделка за развод, е, че британското правителство желае споразумение за свободна търговия.

"Политическата декларация предвижда амбициозно Споразумение за свободна търговия с нулеви тарифи и нулеви квоти между ЕС и Обединеното кралство. В него се посочва, че стабилните ангажименти за равнопоставеност трябва да гарантират открита и лоялна конкуренция “, се казва в съобщение на Комисията.

"Точният характер на ангажиментите ще бъде съизмерим с амбицията на бъдещите отношения и ще вземе предвид икономическата свързаност и географската близост на Обединеното кралство“.

Междувременно главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние заяви, че новата Брезки сделка се основава на четири основни елемента:

- Северна Ирландия ще остане приведена в съответствие с ограничен набор от правила на ЕС, по-специално свързани със търговията със стоки;

- Северна Ирландия ще остане на митническата територия на Обединеното кралство, но ще "остане като точка на влизане" в единния пазар на ЕС;

-  Ще има споразумение за запазване целостта на единния пазар и удовлетворяване на законните желания на Обединеното кралство за данък добавена стойност (ДДС);

-  Представителите на Северна Ирландия ще могат да решат дали да продължат да прилагат правилата на Съюза в Северна Ирландия или не на всеки четири години.

Досега ключовото препятствие за постигане на сделка беше намирането на начин да се запази след Брекзит свободното движение на стоки и хора през границата между член на ЕС - Република Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство. Тази невидима, отворена граница подкрепя мирното споразумение на региона, известно като Споразумението от Разпети петък.

Британският премиер Борис Джонсън настояваше, че всички в Обединеното кралство - включително Северна Ирландия - трябва да напуснат митническия съюз на блока, което пък трябваше да направи неизбежни граничните проверки и тарифи.

Но Мишел Барние отбеляза, че постигната сделка ще реши този проблем, като се остави Северна Ирландия в рамките на Европейския единен пазар на стоки, така че няма да са необходими гранични проверки, и в същото време се премахват митническите проверки по ирландската граница. Вместо това ще се извършват митнически проверки и ще се начисляват тарифи за стоки, влизащи в Северна Ирландия, които са предназначени за Европейския съюз.

За стоки, които преминават от Великобритания към Северна Ирландия и ще останат там, няма да има евромита. Мита няма да се плащат и за стоки за лична употреба, които се пренасят от пътници през ирландската граница, както и за втора категория от стоки, които са предназначени единствено за незабавна консумация.

Съвместна комисия, сформирана от ЕС и Великобритания, ще определи след Брекзит по-точно кои стоки се включват във втората група.

Това на практика означава митническа граница в Ирландско море - нещо, което британското правителство отдавна каза, че няма да позволи, и нещо, на което Демократическата юнионистична партия на Северна Ирландия се противопоставя решително.

ЕС направи компромис, като разреши на Северна Ирландия специален достъп до своя единен пазар на стоки.

Според постигнато споразумение Обединеното кралство ще напусне митническия съюз на ЕС. Северна Ирландия ще излезе заедно с останалата част от Обединеното кралство, така че ще бъде включена във всички бъдещи търговски сделки, постигнати от правителството след Брекзит.

Регионът обаче ще остане "входна точка" в митническата зона на ЕС. Това означава, че британските власти ще прилагат тарифите на Обединеното кралство за продукти, влизащи от остналата част на  Великобритания в Северна Ирландия, но само ако те са предназначени за транспортиране през границата - към Ирландия и към единния пазар на блока, като митническите проверки ще се провеждат на пристанищата и на летищата на Северна Ирландия. За стоки, изложени на риск от влизане в Европейския единен пазар, Обединеното кралство ще събира европейските мита от името на ЕС.

По въпроса, свързан с ДДС, правилата на ЕС относно данъка върху добавената стойност и акцизите ще се прилагат в Северна Ирландия, като Обединеното кралство ще бъде отговорно за тяхното събиране и получените приходи ще се запазят в рамките на Обединеното кралство.

Обединеното кралство също така ще може да прилага освобождаване от ДДС и намаляване на ставките в Северна Ирландия, които се прилагат в Република Ирландия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени