Eмисия новини
от 15.00 часа

Юлия Георгиева: Наркозависимите се нуждаят от подкрепа, не от репресия

Хората, които получават подкрепа в Розовата къща, я приемат като свой дом
Говорейки за зависимостите в „Радиоприемница“ през тази седмица, не може да подминем една от най-тежките ѝ форми – наркотичната.

И още – неизменно спирайки се на тази тема, стигаме и до помощта, която може и (дали) се оказва на хората, станали вече зависими от дрогата.

В студиото ни гостува Юлия Георгиева, която близо 20 години е посветила на превенцията на наркомании. Тя е представител на Център за хуманни политики и председател на УС, нейна кауза е Розовата къща (бивш център „Посока“), където се подпомагат наркозависими хора.

Юлия ГеоргиеваВ Розовата къща работим предимно доброволно и е доста тежко – разказва Юлия Георгиева. Скоро съществуването на центъра е бил под заплахата да бъде закрит, но с кампания за около месец и половина са събрани около 15 хил. лева. Разбира се, средствата се изчерпват, а доброволци и зависими ще имат нужда от помощ (вкл. и финансова) и в бъдеще.

Хубаво е, че дарителите разпознаха проблема и каузата. Хората там имат своя потенциал и капацитет за развитие.

В момента там е и едно от момчетата, участвали в „Гласът на България“.

Хората са различни. Чувстват къщата като свой дом. Сами се грижат за нея.

В Розовата къща не предлагат медицинска помощ, но помагат с насочване към специалист, упътване и съвети. Отворено е само от 10 до 14 ч., но в началния час вече има чакащи. Могат да се нахранят, да се изкъпят… Всички базисни нужди

Оттук нататък следва битка с институциите – за вадене на документи, за адекватна терапия, както и борба с предразсъдъците.

Юлия и нейните съмишленици се опитват да влязат и в училище, да правят разяснения и обучения.

С децата задължително трябва да сме изключително честни. Те са достатъчно информирани. Някои от тях вече са опитвали да вземат някакви вещества. Ако не се говори с тях адекватно, ще станем смешни и ще изгубим авторитет и доверие, подчертава Юлия.

Качествената превенция не би трябвало да е информативна, а селективна. Да се работи с уязвими групи или с деца, които вече са опитвали. Не се постига много, ако се търси лесното. Необходима е системна и упорита работа.

Трябва да се дава и емоционално това, от което детето има нужда. Самочувствието, психическото здраве и силните усещания да се осигурят без наркотици.

Юлия Георгиева очерта и опасна картина, свързана с повсеместната употреба на нови психоактивни вещества, чиито размери са като епидемия.

В България даваме пари за преследване на хора, които употребяват наркотици, и много по-малко – за превенция и лечение. Системата у нас, ако въобще работи – работи лошо.

Чуйте целия разговор с Юлия Георгиева.

Още от
Родителите на тежко болни деца бяха инициатори на протести под надслов

Тема табу ли са хосписите за деца

публикувано на 18.11.19 в 11:40