Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде върви пазарът на недвижими имоти

3
Снимка: архив

Какви са тенденциите на пазара на недвижими имоти у нас? Ще остане ли високо търсенето им и през следващата година? Ще има ли ръст в цените? Това бяха въпросите, които зададохме в студиото на „Нашият ден“ на Теодора Димитрова – директор на ЕРА България. Попитахме я за нейната прогноза за следващата година – ще се купува ли на всяка цена и кой ще диктува правилата на пазара – продавачите или купувачите?

В студиото разговаряхме и за отражението на наличния евтин кредитен ресурс върху търсенето и предлагането, както и за перспективите върху инвестициите в недвижимости.

По темата се включи с коментар Мария Цукровска – съосновател на първата структурирана програма за ипотечно кредидитиране в България, експерт с богат опит в сферата на ипотечното кредитиране и в събирането на лоши експозиции, бивш мениджър в Българо-американска кредитна банка и Българо-американския инвестиционен фонд.

С Мария Цукровска разговаряхме за важността на правилния избор на кредитор, за необходимостта от сериозно проучване на пазара, както и за важността на годишния процент на разходите /ГПР/ като показател за стойността на кредита.

За това колко е важно да внимаваме при подписването на договора за ипотечен кредит – не само за лихвата (тя е само компонент от общата цена, която включва и различни такси и комисиони), за възможността един кредит с по-ниска лихва да се окаже накрая по-скъп от кредит с по-висока лихва, както и за рефинансирането като добра възможност за намаляване на разходите по кредита след първата година от срока на кредита – всички тези съвети можете да чуете от нашите събеседници в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия