Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Германия намали прогнозите си за икономическия растеж догодина, но не очаква рецесия

Петер Алтмайер, министър на икономиката на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Немското правителство понижи прогнозите си за растежа на германската икономика през 2020-а година до 1,0% от 1,5%, обяви в четвъртък министерството на икономиката, но добави, че водещата европейска икономика не е изправена преди криза или рецесия.

В същото време Берлин потвърди досегашната си прогноза за нарастване на брутния вътрешен продукт с 0,5% през тази година.

"Икономическите развития в Германия в момента са раздвоени", посочи министърът на икономиката Петер Алтмайер. "Но дори и икономическата перспектива да бъде понижена, няма заплаха от икономическа криза“, допълни той.

Според Алтмайер експортно-ориентираните отрасли са подложени на натиск поради търговските конфликти, Брекзит и свързаната с него несигурност, но в същото време вътрешната икономика остава в добра форма.

Относно бъдещето той посочи: "Скоро трябва да се достигне най-ниската точка в развитието на международната търговия“.

"Сега е време да запретнем ръкави'“, подчерта немският министър, визирайки политиките за растеж свързани с данъчните облекчения и намаляване на бюрокрацията, пазарни решения в енергийния преход, инвестиции в бъдещи технологии и дигитализация.

Последната прогноза на германското правителство не включва сценарий на Брекзит без сделка, отбеляза икономическият министър. Ако се случи Брекзит със споразумение, това ще помогне за стимулиране на най-голямата европейска икономика, смята той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени