Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Сделката за Брекзит зависи от британския парламент

Историческа грешка ще е да не започнат преговори за членство в ЕС с Тирана и Скопие, смята премиерът

| обновено на 17.10.19 в 19:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви днес преди началото на Европейския съвет в Брюксел, че от британския парламент зависи дали споразумението за Брекзит ще бъде одобрено.

Брекзит сделката

Първо сделката трябва да мине в събота през парламента в Лондон, иначе - това сме го играли много пъти, посочи Борисов. „Божа работа, никой не може да каже“, допълни той и каза, че се възхищава на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние.

За Северна Македония и Албания 

Историческа грешка ще е, ако на Северна Македония и на Албания не бъде дадена дата за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз, заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на срещата на върха в Брюксел:

„Би било историческа грешка, ако не започнат преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС. Това ще бъде удар за народите на тези държави, на които просто им казваме "Вие не ставате сега". И в следващите 15 години съм убеден, че няма и да има такъв период. връщането на много еврокомисари от различни държави изнерви много ситуацията в Европа и сега забелязвам, че различните политически семейства си връщат едно на друго. После няма защо да се сърдим, че имало джихадисти, че имало различно влияние - дали на Турция, дали на Русия, дали на Китай, дали на някой друг. След като ние не искаме, животът никога не търпи вакуум, все някой ще се заинтересува от тях. И това не е добре и за България“, подчерта той.

Против "зелената светлина" за Скопие и Тирана да започнат присъединителни преговори е президентът на Франция Еманюел Макрон. От Северна Македония и Албания се надяват на срещата в Брюксел днес и утре той да бъде убеден да промени позицията си.

Турската операция в Сирия

Тема на Европейския съвет е и турската военна операция в Северна Сирия, както и евентуални санкции срещу Турция заради сондажите ѝ за нефт в изключителната икономическа зона на Кипър.

"Най-гадното нещо е войната и Турция трябва да я прекрати незабавно и да седнат и Великите сили, разбира се и американците трябва да участват, трябва да вземат решение и тази война да престане. Защото ние, Европа, и България като част от нея, отново ще се явим като държава донор, която плаща, а миграционният натиск ще дойде към нас ", каза Борисов по повод операцията на Анкара в Северна Сирия. 

На въпрос трябва ли България да се присъедини към оръжейното ембарго към Турция, премиерът отговори:

"Искате да спрем нашата военна промишленост? Добре, ще я спрем. И като излязат работниците на протест, ще ви питам защо? Искате с този въпрос да си убиете военната промишленост".

По повод съобщението, че „Фолксваген“ отлага решението си за нов завод, Борисов отбеляза, че започналият общоевропейски натиск срещу тях започва да става контрапродуктивен.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна