Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Костов ще обжалва решението на СЕМ

Снимка: Ани Петрова

Отстраненият от поста генерален директор на БНР Светослав Костов ще обжалва решението на СЕМ, с което по-рано днес беше предсрочно прекратен мандатът му. Според Костов Съветът за електронни медии се е поставил над законите и цели дестабилизация на БНР:

"Ще обжалвам решението. Нека съдът да реши доколко регулаторът има право да прекрати моя договор за управление. По-важното е, че тук не става въпрос за моите интереси, а за защита на хората, които искат реформа в БНР, и ме подкрепят именно затова. Не знам дали от СЕМ са притеснени от резултатите от проверките, които започнаха в Радиото и не искат реформите, които бяха залегнали в моята концепция. Най-удобно е сега, поне според мен, да се скрият зад флага на борбата за свободата на словото. Мотивите и възраженията, които бяхме написали ние, бяха споменати отгоре-отгоре, което ме навежда на мисълта, че или не са ги чели докрай, или не са счели за нужно да ги четат докрай". 

Адвокатът на Костов смята, че до момента няма установена вина на конкретен човек за спирането на сигнала на "Хоризонт" на 13-и септември:

"Не се коментират нарушения, изобщо, а едно конкретно - твърди се, че със спирането на сигнала на 13-и септември се допуска едно грубо нарушение, според техните твърдения, на правото на информираност на гражданите. Всички други доводи в тази връзка са неотносими с чисто законовите основания на това, което се случи днес. Защото Законът за радиото и телевизията дава възможност на СЕМ да прекрати мандата на генералния директор на БНР, но в точно определени случаи, за точно определени нарушения - ако се установи, че той самият извършва такива, или негови служители са извършили такива, за което той носи, би могъл да носи отговорност. Но важно е на какво. Става дума за системни и груби нарушения на основните принципи, а не нарушения изобщо. В процедурата, която започна СЕМ, се твърди за нарушение на един от тези принципи само - на правото на достъп до информация на гражданите. А не са налице нито една от тези предпоставки". 

Според Светослав Костов всеки, който застане на поста след него, ще има сериозни проблеми с овладяване на ситуацията в БНР:

"В момента се намираме в последната седмица на предизборната кампания. Не разбирам кое беше толкова необходимо да бъде свършено сега, а не след изборите. Ако нарушението беше толкова грубо и животозастрашаващо, в Закона е записано, че СЕМ може да се събере и още на следващия ден да ме отстрани без изобщо да открива процедура. И съветничките са малко объркани в тази ситуация дали са взели правилно решение. Дали е правилно, ще го каже, естествено, съдът. Продължава проверката на прокуратурата. Там няма никакъв резултат. Продължава проверката на Сметната палата, която е в Радиото. Продължава работата на анкетната комисия в парламента. В момента се гласува бюджетът за следващата година и проектобюджетът за следващите три години, смятате ли, че един човек, без да подценявам г-н Антон Митов или който и да изпълнява ролята на и.д., може толкова бързо да влезе в час, че тези неща да бъдат свършени".

Светослав Костов твърди, че е подлаган на натиск от различни посоки:

"Натиск върху мен идва от СЕМ, натиск върху мен идва от хора, поне според мен, като говорим за натиск, хора, които ние тръгнахме да разследваме, къде са изчезнали едни пари и защо са сключени такива договори - да това е натиск. Натиск от политици, от общественици, от някой друг...".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!