Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчил Инджов: Мнозинството жители на Каталуния не са привърженици на независимостта

Момчил Инджов
Снимка: Личен архив

В Каталуния много бързо нещата ще утихнат, тъй като испанското правителство няма да отстъпи. Никой няма да допусне автономия. Ще продължат, ще продължат и ще спрат!

Това каза журналистът Момчил Инджов в коментар на събитията в Каталуния от последните 3 дни. Според него до кървавите стълкновения се е стигнало не защото местните лидери са осъдени, а затова, че те са осъдени за заговор срещу държавата:

„Биха могли да бъдат съдени за присвояване на пари от държавната хазна и, ако се беше прибягнало до това, според мен, нямаше да има такива столкновения… На няколко пъти присъствах на събития, организирани от сепаратисти лидери, начело с Карлес Пучдемон, който живее в изгнание в Белгия. Доста подозрително е, че тези събития са организират в най-скъпите брюкселски хотели, лидерите идват с изключително скъпи коли. Самият Пучдемон в една много скъпа, много баровска къща във Ватерло. Това вече сериозно навежда на мисълта, че тези хора съвсем не са „изгнаници клети“, каквито би трябвало да бъдат, след като са прогонени от Испания и нямат достъп до държавната хазна. Или са взели много пари отнякъде или пък отнякъде им дават много пари. Неизбежно ще стигнат до този извод многото привърженици на независимостта на Каталуния“

Мнозинството жители на Каталуния не са привърженици на независимостта, категоричен беше Инджов в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“:

„Това много добре го показаха предсрочните регионални избори, които се проведоха през декември 2017-а година. Един от проблемите в Каталуния е, че тя има един много остарял изборен закон. За да спечели човек едно място в Барселона, му трябват 10 000 гласа, а за да спечели едно място в Жирона - един от четирите големи града в областта, му трябват доста по-малко гласове, да речем 1000 гласа. На тези предсрочни избори сепаратистите в Барселона бяха разгромени. От 4 големи града в Каталуния те спечелиха само в един – Жирона“.

Очаквания от планираната национална стачка в Каталуния

„Очаквам Каталуния да остане част от Испания“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени