Eмисия новини
от 11.00 часа

Кюрдските сили приветстваха 5-дневното прекратяване на огъня

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кюрдските сили за народна самоотбрана в Сирия приветстваха обявеното от Турция 5-дневно прекратяване на огъня. Говорителят им Алдар Хелил обаче заяви пред телевизия "Ал Арабия", че ще се отбраняват, ако бъдат подложени на атаки. Хелил е категоричен, че кюрдите продължават да се съпротивляват срещу намеренията на Турция да нахлуе на 32 километра на сирийска територия.

По-рано тази вечер турският президент Реджеп Ердоган се съгласи на временно преустановяване на военните действия в рамките на започналата преди 8 дни операция "Извор на мира" срещу кюрдските сили по сирийската граница с Турция. В замяна Съединените щати се ангажираха да убедят Силите за народна самоотбрана да се изтеглят от дълбока 32 километра ивица от сирийската страна на границата, където Ердоган смята да изпрати до 2 милиона сирийски бежанци, които в момента са на турска територия.

Не е ясно къде, според Вашингтон и Анкара, трябва да отидат кюрдските бойци. Но Ройтерс цитира изказване на високопоставен съветник на сирийския президент Башар Асад пред телевизия "Ал Маядийн", че Дамаск няма да приеме нещо подобно на Иракски Кюрдистан в Сирия.

В Съединените щати сенаторите Линдзи Греъм от Републиканската партия и Крис ван Холън от Демократическата, заявиха, че няма да спират процедурата в Конгреса по налагане на тежки икономически санкции срещу Турция, въпреки съгласието й за прекратяване на огъня. Според договореното от вицепрезидента Майк Пенс в Анкара днес - военните действия ще бъдат възобновени, ако кюрдите не се изтеглят от исканата от Ердоган зона.

Още от

Акценти от чуждестранния печат

публикувано на 21.11.19 в 10:06