Eмисия новини
от 21.00 часа

БНБ пуска нова 50-олевка

| обновено на 18.10.19 в 16:41
Снимка: БГНЕС

От 1 ноември БНБ пуска в обращение нова банкнота с номинал 50 лева. Тя е втората от новата серия банкноти с много по-висока защита, като са въведени и допълнителни елементи за улеснение на незрящите хора. Новата 50-олевка ще бъде официално платежно средство заедно с тези, които вече са в обращение - а именно емисиите от 1999 и 2006 година. 

Изображенията в новата банкнота от 50 лева не са променени спрямо предишните две емисии, но са въведени по-модерни защитни елементи, съобщи заместник - управителят на Централната банка Калин Христов:

"Както и елементът с лакиране, който по принцип цели повишаване на живота на банкнотата"

Главният касиер Стефан Цветков представи новите защитни елементи:

"Нова холограмна лента с оптични ефекти, редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение; изображения - на птица и на падащ Икар, цветен холограмен портрет на Пенчо Славейков, книга, която променя цвета си от златисто към зелено при промяна на ъгъла на наблюдение. Наблюдава се динамичен ефект - пламък с промяна на цветя от златисто към зелено при промяна на ъгъла на наблюдение и обемно, триизмерно изображение на числото 50".

При флуоресцентна светлина на обратната страна на банкнота може да се види фигурата на поетесата Мара Белчева. В предишните серии силуетът на Белчева е зелен. 

За незрящите хора има вградени допълнителни елементи: "Релефни линии - четири дебели и седем тънки. Разположени са под ъгъл на двете къси страни на банкнотата".

Догодина е планирано да бъдат пуснати нови по-защитени банкноти от 20, 10 и 5 лева. От миналата година вече е в обращение и първата от серията нови банкноти, а именно 100 лева. 

Още от