Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Любомир Топалов: Западът изгуби Турция

Любомир Топалов, преподавател по политически науки в университ в Япония
Снимка: Радостина Билярска, БНР

Американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че на разговорите си в Анкара е убедил турския президент Реджеп Ердоган да спре военната операция в Сирия и да постигне примирие с кюрдските сили. Те ще се изтеглят от зоната за сигурност в северната част на страната. Развръзката стана възможна след продължили 4 часа и половина преговори с турската страна.

"Това, което се случи, не е изненадващо", коментира пред БНР проф. Любомир Топалов, преподавател в Токийския университет.

По думите му заради военните действия на Турция сирийските кюрди, които се сражаваха срещу сирийския президент Башар Асад, влязоха в споразумение с него, което означава, че в един момент Асад може да възстанови контрола върху почти цялата територия на Сирия. "От тази гледна точка и Асад, и Ердоган излизат победители от тази ситуация, а може да се каже, че и Русия. Защото Русия запълва вакуума след САЩ и се превръща в един много важен брокер за по нататъшното развитие в региона и ще установи своята позиция, която се бореше от 2011-а година да не загуби там", каза Топалов.

Политиката на Доналд Тръмп

Според анализатора президентът на САЩ Доналд Тръмп е търсил начин да изтегли американските сили от Сирия: "При него всичко е вътрешна политика, той няма външна политика", коментира той и цитира спекулация, според която Тръмп вероятно се опитва да отклони вниманието от процедурата по импийчмънт.

Срещата Ердоган - Путин

В предаването "Преди всички" проф. Топалов коментира предстоящата среща на Ердоган с руския президент Путин:

"Ако се четат знаците, може да се заключи, че Турция ще продължи да лавира между САЩ и Русия и ще търси една по-централна роля, т.е. да утвърди своята регионална лидерска позиция. Второто нещо - той ще трябва да предоговаря взаимоотношенията със Сирия, защото десетилетия наред тя поддържа ПКК и по този начин бърка в здравето, казано разговорно, на турската национална сигурност".

По думите му Турция все повече излиза от сверите на влияние на НАТО: "Западът изгуби Турция. Тя все повече прилича на не натовска държава", категоричен бе той.

Цялото интервю на Силвия Великова с проф. Любомир Топалов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна