Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полина Витанова, ОИК-София: Бързината ще зависи от това дали протоколите са вярно попълнени

Полина Витанова
Снимка: БГНЕС

"Ние сме единен орган и всички решения се вземат от целия състав на Общинската избирателна комисия, така че аз нямам решаващо мнение в комисията". Това каза пред БНР Полина Витанова - председател на Общинската избирателна комисия в София. Тя обясни, че организацията в Арена "Армеец" от три входа да се приемат документите от секционните избирателни комисии в нощта след изборите ще е с оглед на по-удобното и бързо приемане, но бързината на обработването зависи от това дали протоколите са вярно попълнени.

По думите ѝ сред членовете на комисиите има хора с опит, участвали в изборния процес досега, които са съвестни и добре си вършат работата.

"Местните избори са най-тежките, особени в София, където говорим за три вида избор, на места за четири вида избор. Листата за общински съветници е от 61 имена. Има 34 кандидатски листи, регистрирани с 1014 кандидати за общински съветници. Представете си дори само по един кандидат да има по една преференция", каза Витанова.

Тя посъветва членовете на комисии да не бързат при попълване на протоколите: "Всяка част на протокола има контрола, която те трябва да проверят, за да разберат дали правилно са сметнали и събрали числата. Ако протоколите са вярно попълнени, ще се наложи само един път въвеждане в системата на "Информационно обслужване" на изчислителния пункт. След това те ще бъдат насочени към член на ОИК, който ще приеме тези 3 или 4 верни протокола на всяка една СИК, ще предадат чувала с бюлетините и останалите книжа на районната администрация и ще си тръгнат".     

В предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Полина Витанова прогнозира, че ще има изчакване при предаването на протоколите: "То ще се наложи не само заради това дали те са вярно направени, а и заради това, че на територията на столичната община са образувани 1900 избирателни секции. Ние сме 41 човека, а 1900 секции по 3, на места по 4 протокола - това са над 4800 протокола, които трябва да се приемат". 

Според нея около 15 минути ще са необходими, за да бъдат приети протоколите от една секционна комисия.

Цялото интервю на Силвия Великова с Полина Витанова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна